Bandvagn rullar in på Rågsveds förgiftade skjutbana

Nästa vecka rullar staden in en bandvagn på Rågsveds gamla skjutbana. Då ska provtagningar börja inför saneringen av den blyhaltiga jorden.

  • Publicerad 13:32, 25 jun 2020

Sedan den 15 april har stängsel varit uppsatta runt delar av den gamla skjutbanan i Rågsveds friområde. Orsaken är ett staden ska ta fler markprover och förbereda för den stora sanering som planeras i området.

Tidningen har tidigare berättat att den före detta skjutbanan, Söderskjutbanan, som numera ligger i ett naturreservat, måste saneras. I marken finns höga halter av bly och rester av ammunition efter att ha använts som övningsbana i flera decennier 1940–1980.

Risk att barn får i sig jord

Under tiden 30 juni till 2 juli kommer nya prover tas med bland annat borrbandvagn. Staden skriver såhär på sin hemsida: ”Området (utanför avspärrningarna) kan besökas som vanligt under provtagningen, men var uppmärksam på att borrbandvagnen tidvis kommer köra på delar av gång- och cykelbanan. Trafikskyltar kommer utplaceras längs sträckan där arbeten utförs.”

Själva saneringen av skjutbanan kommer inte att göras förrän nästa år, men staden väljer ändå att spärra av delar av området redan nu av säkerhetsskäl. Det finns annars en risk att framförallt barn får i sig förorenad jord, enligt staden. Men det är ofarligt att vistas i området runt avspärrningarna, enligt staden, så länge man inte gräver i marken med händerna eller stoppar jord i munnen.  

Området kommer att vara avstängt till dess att all mark är sanerad, någon gång under 2021. Planen är att de gamla skjutvallarna så småningom ska kunna användas som friluftsområde.

Nu ska skjutbanor i Rågsved rensas från bly

Stängt. Ungefärliga avspärrningar markerade i rosa. Foto: Stockholm stad