Var det värt det? Enligt Moderaterna är det här resultatet av Farstas lagliga graffitivägg. Foto: Lars Jilmstad

Bänkar nedklottrade – intill grafittiväggen

"Det förfular och ska bort", säger Moderaterna. "Herregud, nu är Moderaterna på krigsstigen igen", säger Vänsterpartiet. Ja, den lagliga graffitiväggen i Farsta fortsätter att skapa ont blod bland de lokala politikerna.

  • Publicerad 14:20, 1 jun 2018

Det handlar såklart om den lagliga graffitiväggen i Farsta, som efter många års om och men invigdes nu i april. Lars Jilmstad (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden, passerar ofta väggen och har noterat att det även målas en hel del kring väggen. Vilket man såklart inte får.

Nu senast i söndags knäppte han en bild på en tungt nedklottrad soptunna och en svårt vandaliserad bänkgrupp.

Nu invigs nya graffitiväggen i Farsta

– Jag är inte ett dugg förvånad och det är exakt så här som vi sa att det skulle bli. Vi har varit emot väggen hela tiden. Jag är inte emot graffiti i sig men vi kan inte acceptera det här klottret omkring, säger Lars Jilmstad.

Enligt honom förfular det här Farsta och människor känner sig obekväma att passera platsen. Klottret och den lagliga väggen ska bort, helt enkelt, tycker han.

– Jag har ställt frågor till majoriteten i stadsdelsnämnden om de verkligen håller regeln om att allt anmält klotter ska vara borta inom 24 timmar. De säger att de gör det, men varenda gång jag går förbi så ser det ut så här, suckar Jilmstad.

"Är Moderaterna på krigsstigen nu igen?"

Ordförande i nämnden är Lars Bäck (V). Han suckar i sin tur "herregud" när vi ringer och ber om en kommentar: "Är det Moderaterna som är på krigsstigen nu igen? Jaja, han är pensionär och har gott om tid."

– Vi har avtal med en entreprenör som städar där med jämna mellanrum. Tar du bilder mellan de gångerna så ser det ut så här som på Jilmstads foto. Seriösa konstnärer gör inte så här, det här är inte de som använder väggen som klottrar på sidan. Det finns inget givet samband.

Är du sådan konstkännare att du kan säga det?

– Nej. Men på väggen är det nya målningar nästan varje dag. Och jag tror inte de seriösa målare som använder den bryr sig om att sätta en liten tagg på bänken bredvid. De har väl en svans kring sig som inte fattar grejen, som gör sånt här.

Är det en merkonstnad man får ta tycker du?

– Den har hela tiden ingått i beslutet att ha en vägg, att det ska vara folk på plats var och varannan dag och städa. Moderaterna sa innan att nu kommer hela Farsta att bli nedklottrat när vi får en vägg. Så härjigt har det inte blivit. Det är trist som det är, visst, men det blev inte som de sa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Öga mot öga. Lars Jilmstad (M) och Lars Bäck (V) håller inte med varandra gällande gatukonst. Foto: Karin Nilsson

Öppna förskolor kan tvingas flytta när parklekar stänger

Nyheter Hundratals i protest mot nedskärningarna Flera kommunala öppna förskolor kan behöva flytta om politikerna gör verklighet av förslaget att lägga ner parklekar i Hökarängen och Tallkrogen.lördag 16/11 8:00

KLUBBAT: Chirashis uteservering måste rivas

Nyheter ✓Ägaren bötfälls ✓Valeskog (S) sågar de grönblå Politikerna har sagt sitt. Ägaren till restaurangen Chirashi i Bagarmossen måste riva uteserveringen och böta 35 000 kronor för det otillåtna bygget.fredag 15/11 13:38