Politiker. Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad. Foto: Sacharias Källdén

Bara 410 godkända nya bostäder i Stockholm första halvåret

Staden hade som mål att godkänna detaljplaner för 10 000 nya bostäder under 2019. Men en rapport från stadsbyggnadskontoret visar att nämnden endast godkänt 410 till den sista augusti i år.

  • Publicerad 13:06, 3 okt 2019

Till och med den sista augusti i år hade stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad sagt ja till detaljplaner för 410 bostäder – av de 10 000 som staden ville se godkända innan årsskiftet. Detta visar nämndens andra rapport under 2019.

Larsson (M): Allmännyttan ska inte ha någon gräddfil

Nu är stadens prognos att 5 045 bostäder kommer finnas i godkända detaljplaner innan året är slut.

Socialdemokraternas Jan Valeskog, oppositionsborgarråd i Stockholms stad, ställer sig kritisk till den låga siffran och menar att det här kommer få konsekvenser för Stockholms utveckling.

Färre markanvisningar till kommunala bostadsbolagen i år

– Vi är oroliga för att staden kommer ha för få lägenheter att bygga inom några år, om det fortsätter i den här taken. Det finns en hel del nya projekt för bostäder redan, men 5 600 bostäder har stoppats eller skjutit fram för att man majoriteten är oense, säger han, säger han.

En halvering

Men den kritiken slår stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) bort. Enligt honom beror den låga siffran istället på sådant som ligger utanför deras makt, som långa överklagningsprocesser hos bland annat länsstyrelsen som gör att detaljplanerna stoppas upp.

– Vi har träffat länsstyrelsen för två veckor sedan, och jag kommer att träffa dem inom kort igen för att komma fram till vad det är vi behöver göra. Vi måste skaffa oss en gemensam bild över hur man kan snabba på den här processen, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad.

Kommer ni hinna godkänna 4 600 bostäder innan årets slut?

– Det är kontorets bedömning att vi ska komma upp i strax över 5 000 bostäder i antagna detaljplaner, och jag ser ingen anledning till att ifrågasätta den siffran i dagsläget, säger Larsson.

Staden räknar dock med att man kommer att nå målet om minst 70 000 nya bostäder till 2025.