Porträtt av Olga Tukarczuk som kommer ingå i årets Nobelhäfte, av Anita Ali Asgar och Amran Adnan Hersi i klass 9 på Enbacksskolan i Tensta.

Bara en litteraturpristagare till Rinkeby

I år tillkännagavs två Nobelpristagare i litteratur, men bara en har bjudits in till det klassiska Nobel i Rinkeby. Helt i linje med tidigare år enligt skolan.

  • Publicerad 16:35, 14 nov 2019

Enligt Gunilla Lundgren bjuder skolan endast in en nobelpristagare varje år. Foto: Olof_Plym_Forshell

För 31:a året i rad arbetar elever och lärare i Rinkeby med att uppmärksamma, studera och tolka Nobelpristagare i litteratur, i projektet Nobel i Rinkeby. I år har två nior från Enbacksskolan och två fyror från Knutbyskolan deltagit.

– Vi börjar i augusti och arbetar hela vägen fram till december, det är ett väldigt stort arbete med cirka 80 elever. Vi gör ett häfte till varje Nobelpristagare som trycks upp och översätts, och sedan brukar allt avslutas med en fest dit litteraturpristagaren bjuds in, säger Gunilla Lundgren, författare och initiativtagare till projektet.

Höll sig till ursprungsplanen
I år tillkännagavs två Nobelpristagare i litteratur. En av dem, Peter Handke, har kritiserats hårt, bland annat för att ha haft samröre med krigsbrottsåtalade Slobodan Milošević.

Under veckan har valet att inte bjuda in Handke till den traditionsenliga ceremonin i Rinkeby uppmärksammats. Gunilla Lundgren tycker dock inte att rapporteringen kring det hela har varit helt korrekt:

– Jag tycker att media missat mycket av poängen. Under åren har vi fått besök av många Nobelpristagare i litteratur, men inte alla. Om någon inte har kunnat komma har vi bjudit in en pristagare i någon annan kategori. Oavsett så har vi alltid endast bjudit in en person, och haft en ceremoni med just den personen. Så var planen hela tiden även i år.

Vill inte utsätta eleverna
Att det sedan blev Olga Tokarczuk som bjöds in beror mest på elevernas säkerhet, menar Gunilla Lundgren:

– Vi har diskuterat det här otroligt mycket fram och tillbaka, även med eleverna, och har kommit fram till att det är omöjligt för tio- och femtonåringar att ta ställning till det svåra kring Peter Handke. Vi vill heller inte utsätta dem för de eventuella protester som skulle kunna ske om han besökte oss, säger hon.

Båda författarna har dock tolkats och studerats.

– Peter Handke har skrivit en väldigt fin text om när han känner sig lycklig, och därför har eleverna i nian skrivit texter till honom om när de känner sig lyckliga. Till Olga Tokarczuk har eleverna i fyran skrivit dikter om Rinkeby. Detta har översatts till polska och tyska och kommer att överlämnas till båda pristagarna, säger Gunilla Lundgren.

Stockholm Direkt