Barberaren som klippte till

Lite spagettiwestern. Lite jaktstuga. Så är känslan i barberarsalongen i Bro. – Jag har världens bästa yrke, säger Adam Ankarstorm.

  • Publicerad 09:00, 28 nov 2018

Kapellets Barberare slog upp dörrarna 28 november 2015 i Bros industriområde.

Adam Ankarstorm heter mannen som driver salongen.

På midsommarafton 2015 fick han frågan av sin bror om han ville hyra in sig i dennes lokal och starta eget – och han klippte till direkt.

Från början var det bara en öppen carport, en pall, och en utdragen kabeltrumma där Adam hade alla sina maskiner.

I dag är det en salong med tre frisörstolar, en massa produkter på hyllorna och lokalen håller även på att byggas ut med ytterligare två frisörplatser.

Varifrån kommer inspirationen till stilen inne i salongen?

– Jag brukar skoja om att allt det du ser här på salongen är allt jag inte får ha hemma för frugan. Jag har alltid romantiserat vilda västern. Det ni ser här är känslan av spaghettivästernfilmer och svensk jaktstuga! 

Vill bara klippa

Adam Ankarstorm är utbildad frisör i botten men trivdes inte med alla extra grejer som förknippades med yrket, som färgning och rulla permanent. Han ville endast klippa hår och jobba med skägg därför blev han barberare.

– Jag har världens bästa yrke. Det är som frisör; fast mer rock’n’roll och skägg.

Har du själv varit hos någon barberare? 

— Ja, den första barberaren jag besökte i Sverige var nog för snart tio år sedan och jag har som vana att smyga in i olika barbershops runt om i världen när jag är ute och reser med familjen. 

Adam har just nu en barberare som hyr in sig hos honom men även tre lärlingar och i december kommer en fjärde.

Än har han inga planer på att öppna fler salonger utan vill hellre träna upp nya talanger och göra det möjligt för fler att ta sig in i branschen.

– Min senaste lärling vill öppna en salong uppe i Örnsköldsvik, berättar han.

Vad är det för kunder som kommer till er, är det både män och kvinnor? 

— Ja absolut. Men majoriteten är män. Vi ”toppar” inte hår här. Vi klipper vem som helst så länge resultatet landar i ett ”kort hårigt alternativ över axlarna”.

Hur har det gått sedan ni öppnade?

— Det har gått över all förväntan! Jag tror att hemligheten till vår framgång är att vi inte försöker ”trycka in så många kunder vi kan” per dag. Vi tar lika mycket betalt som salonger i centrala Stockholm, men avsätter en hel timme vid bokning av en klippning.

Ingen stress

Adam Ankarstorm tror på att möta varje kunds behov genom att inte stressa sig igenom något av alla de olika moment som krävs för en rätt och riktigt service.

Utöver klippningen så säljer även Adam en massa olika produkter i sin salong.

Där kan man hitta allt ifrån skäggoljor, rakknivar, hårpomador och oljebaserade schampon för både hår och skägg.

Barberaren

Namn: Adam Bo Ankarstorm. 

Ålder: 27 år.

Bor: Nyinflyttad i Bro (31 November).

Familj: Gift, en dotter. 

Yrke: Barberare.

Intresse: Brädspel, tv-spel.

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt