Foto: Sara Ringström

Baris avslöjar Södertäljemaffian inifrån

Med sin bok "Nätverket" ger Baris Kayhan en sällsynt inblick i Södertäljenätverkets smutsiga affärer. Hans egen stökiga uppväxt i Stockholmsförorten Visättra blev nyckeln till nätverkets inre krets.

  • Publicerad 17:30, 10 nov 2017

Strax efter midnatt den 1 juli 2010 kliver två maskerade män in på den illegala spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna i Södertälje. En Kalasjnikov och en pistol riktas in i lokalen och möts av förvåning.

– Vad fan är det här för typer? frågar Jakob Moussa på syrianska.

Sekunden senare får han ett första skott i överkroppen. Samtidigt öppnar mannen med Kalasjnikov eld mot Jakobs bror Eddie. Han tömmer ett helt magasin i 26-åringens kropp. En tredje person ligger svårt skadad på golvet. Folk flyr ut ur lokalen i panik. Men deras liv är inte längre i fara. Målet är avklarat, Moussa-bröderna är döda.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nyheten om morden slås upp stort i medierna. Jakob är sedan tidigare känd hos polisen som en huvudspelare på Södertäljes kriminella scen. Men Eddie kände man bara till som fotbollsproffs i Assyriska.

Morden ska bli början på slutet för Södertäljemaffian, den som även kallas Södertäljenätverket.

Hemma i Visättra

Uppför trapporna mot de röda husen i Visättra går Baris Kayhan.

– Nu sätter jag Visättra på kartan. Då skämde jag ut den här orten, säger han med ett leende.

Baris från Visättra kan vinna sin andra Guldspade

Han är journalist och författaren bakom boken ”Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall”. Genom intervjuer med medlemmar ur Södertäljenätverket och över 50 000 sidor förundersökningsmaterial har han tecknat en historia om personliga tragedier och fejder mellan barndomsvänner.

Den tillgång Baris Kayhan har fått till några av Sveriges tyngsta kriminella och deras historier är unik. Nyckeln till deras hemligheter ligger i hans uppväxt i Visättra.

Hotet från maffiabossen stoppade inte boken

Foto: Sara Ringström

Han var killen som föräldrarna inte ville att deras barn skulle hänga med. Han blev utslängd från tre olika skolor. Han ”gjorde sånt som killarna i boken”, han slogs och blev i tonåren dömd för utpressning och hot.

– De kände att jag var en av dem, en kille från orten. Och så kände jag ledarens kusin. Det gav mig legitimitet.

Baris har idag sedan länge lämnat det beteendet bakom sig. Efter gymnasiet började han läsa tunga romaner av Fjodor Dostojevskij och Lev Tolstoj och tänkte att han kanske skulle bli författare. Så småningom blev han journalist, en prisbelönad sådan.

Han har under flera år jobbat som grävande journalist på Sveriges radio med inriktning mot organiserad och ekonomisk brottslighet.

Livstid under jord

En hiss ner i marken. Kala betongkorridorer. Säkerhetssluss efter säkerhetssluss. Vakter som byter av varandra. Säkerheten är maximal i Kumlafängelsets bunker, Fenix. Här sitter Bernard ”Berno” Khouri, ledaren för Södertäljenätverket. Dömd till livstids fängelse för att bland annat ha beordrat morden på bröderna Moussa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nere i bunkern, med ett pansarglas emellan möter Baris Kayhan honom. Han är inte rädd för maffialedaren som gjort sig känd för att skrämma ihjäl sina medfångar, varav en var IS-krigare. De har en ömsesidig respekt.

– När han fick ta del av vad som ska komma med i boken genom en del besvärliga frågor blev han väldigt arg. Men han hotade mig aldrig. Han funkar inte på det sättet. Folk antar att de här killarna är helt irrationella. Men de har sin etik och moral. Är du korrekt mot dem så är de korrekta tillbaka.

Visst på slutet hade han tjejer, han hade makt. Men var är han nu då? Han sitter i fängelset och har inga vänner.

Berättelsen om Berno, bröderna Moussa och de kriminella parallellstrukturer som växte fram i Södertälje i början av 2000-talet är viktig att berätta, menar Baris. Inte för att tillfredsställa svenskars törst efter krimhistorier, utan för att vi nu ser samma utveckling på andra orter.

– Södertälje ligger före i kurvan jämfört med andra orter. Det som hände där är en process som de andra håller på att gå igenom idag. Som polisen som fick sitt hus beskjutet i Västerås. 2005 sköt de mot polishuset i Södertälje.

Stoppad bok och stinkattack

Att skriva om Södertäljemaffian är inte riskfritt. När journalisten, Ann Törnkvist, skulle släppa boken "Södertäljenätverket" fick hon motta påtryckningar från Bernard Khouri, som inte gillade innehållet. Hennes förlag valde då att stoppa utgivningen.

När Baris Kayhan signerade sin nyligen utgivna bok på Akademibokandeln i Södertälje i slutet av oktober fylldes lokalen plötsligt av en outhärdlig stank. En stinkspray hade sprayats in där Baris satt och signerade böcker. Bokköpare och personal blev oroliga och väktare skyndade sig till platsen. Bokförlaget Nordstedts ser handlingen som en attack och har polisanmält händelsen.

Men för Baris var det viktigt att inte visa sig svag. Han bad personalen att ställde tillbaka bordet och fortsätta signera.

Är du inte rädd för att det här följs av något värre?

– Man vet aldrig, det kan ju komma andra grejer. Det skulle inte förvåna mig. Men jag kan inte kalkylera med det. Som någon i Nätverket sa: "Det går inte att skydda sig om någon vill komma åt dig".

Foto: Sara Ringström

Grabbarna nere i Malmö, i norra Botkyrka, det är samma typ av karaktärer. Det var därför jag försökte beskriva de så nära det gick. Lär man känna de här människorna då känner man personerna bakom skjutningarna.

Operation Tore

Tre mord med koppling till Södertälje-maffian blev startskottet för en rekordstor satsning från polisen. Operation Tore och Tore II inleddes i samarbete med andra myndigheter. Med gemensamma krafter och stora resurser kunde de till slut spränga Södertäljenätverket och komma åt den korruption och maffiaverksamhet som bedrevs med bas i Ronna, Geneta och Hovsjö.

I storstädernas förorter idag har skjutningar nästan blivit vardag. För att veta hur vi ska komma åt problemet måste vi förstå personerna bakom.

– Grabbarna nere i Malmö, i norra Botkyrka, det är samma typ av karaktärer. Det var därför jag försökte beskriva de så nära det gick. Lär man känna de här människorna då känner man personerna bakom skjutningarna.

Ingen vill sluta som dem

Vi sitter på Pickles och tittar ut mot Visättras höghus.

– Jag kanske kan vara någon form av förebild, få kids att börja läsa, säger Baris.

Att unga personer läser om grovt kriminella ser han inte som ett problem.

– Jag tror ingen vill sluta som de här killarna. Det är en ganska tragisk story. Det slutar aldrig bra. Till och med ledaren. Visst på slutet hade han tjejer, han hade makt. Men var är han nu då? Han sitter i fängelset och har inga vänner. Han känner sig sviken av alla. Den andra, Dany, har gått ner sig ännu djupare i knark. En tredje är förlamad. En fjärde... det finns inga vinnare.

Baris Kayhan

Journalisten Baris Kayhan är 36 år och är uppvuxen i Visättra. Idag bor han i en annan ort söder om Stockholm.

Han har arbetat flera år för Sveriges radio som grävande journalist med inriktning mot organiserad och ekonomisk brottslighet.

Han belönades med grävpriset Guldspaden för sina avslöjanden i samband med Panaxia/AIK-härvan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.