Nytt. Det är busskurerna vid Stora torget i Barkarbystaden som nyligen fått solceller installerade på taken. Foto: Mikael Andersson

Barkarbystaden får solcellsdrivna busskurer

Nu har busskurerna vid Stora torget i Barkarbystaden fått solceller installerade, vilket innebär att de blir självförsörjande på el. Något som kan komma att sprida sig till fler hållplatser i Stockholm.

  • Publicerad 11:37, 26 mar 2019

Nyligen installerades fyra nya busskurer vid busshållplatsen Stora torget i Barkarbystaden, där elen till belysningen kommer från solceller på taken. Syftet? Att busskurerna blir självförsörjande på el.

– Sensorer känner av när någon står i eller närmar sig busskuren, och då tänds belysningen. Det gör också att ingen onödig ström används, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafikregionråd.

Alla busskurer runtom i länet har inte belysning i dag. Men rent ekonomiskt sparar regionen runt 150 000 kronor per hållplats genom att slippa dra fram el, och runt 12 000 kronor årligen, uppger Tomas Eriksson.

Här får Stockholm fler självkörande bussar

Folktomt på SL:s nya förarlösa bussar

Först ut

Barkarbystaden är först ut med att få solcellsdrivna busskurer, och om det fungerar bra är planen att det ska sprida sig till fler platser i länet.

– Det är bra för både miljön och plånboken, och det känns kul att få presentera ännu en modern och framtidsinriktad lösning för morgondagens kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.

Busskur i City utrustas med dagsljus

Stockholm Direkt