Kor är djur som är vanliga på visningsgårdar, bilden är en genrebild. Till höger syns Igelbäcken. Foto: Pauline Cederblad/Amanda Palmstierna

Barkarbystaden kan få en djurgård

Muu, muu! Vad sägs som en djurgård strax intill Barkarbystaden? Det kan bli verklighet i det nya naturreservat som förväntas klubbas senare i vår.

  • Publicerad 16:49, 26 feb 2018

Området norr om Barkarbystaden ska bli till naturreservat under namnet Norra Igelbäckens naturreservat, en markyta på 44 hektar.

Syftet? Dels är det att värna om den gröna kilen och Igelbäcken som löper genom området, och är viktig för den skyddsvärda fisken grönling som lever i den. Dels också för att boende i Barkarbystaden och andra ska ha nära tillgång till friluftsliv.

– Genom att göra grönområdet till ett naturreservat bevarar vi naturen för all framtid, och vi ger det extra skötsel och omtanke vad gäller friluftsliv och det gröna, säger Amanda Palmstierna (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Visningsgård och vandringsled

I naturreservatet är tanken att det kan bli vandringsled, kaféverksamhet, toaletter – och en visningsgård, alltså lantbruk med djur.

– Vi har beslutat att det ska bli en målpunkt för friluftsliv och naturpedagogik vid Hägerstalund, till exempel en visningsgård där man kan titta på djur. Det är också något vi tittar på i kommande budget, säger Amanda Palmstierna. 

I nuläget har planen för naturreservatet fått godkänt i tekniska nämnden och förväntas enligt Amanda Palmstierna godkännas i kommunstyrelsen och fullmäktige under senvåren. Snart därefter kan naturreservatet invigas – men planerna för visningsgården och annat ligger längre fram i tiden. Det eftersom besluten ska fattas tillsammans med Stockholm stad som området gränsar till.

Kostnad för naturreservatet

Initialt kostar det 150 000 kronor per år att sköta naturreservatet. Det tillkommer även kostnader för att göra anläggningar, som till exempel en visningsgård, och öppna upp Igelbäcken. Efter att tunnelbaneutbyggnaden är färdig beräknas det kosta 500 000 kronor per år att sköta naturreservatet. Utöver det blir det även driftkostnader av nya anläggningar och annat.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42