Klockan för januarimånad är tecknad av tredjeklassare på Södermalm. Foto: Nicholas Nolby

Barn bakom ny design på Katarinahissen

Södermalms tredjeklassare har målat klockor som från och med årsskiftet kommer pryda Katarinahissen.

  • Publicerad 14:52, 27 dec 2018

Tusen tredjeklassare från 11 skolor i Södermalm fick under hösten chansen att designa olika klockmotiv – som eventuellt skulle få synas på den stora skärmen på Katarinahissen.

Det var i samband med att eleverna skulle lära sig läsa klockan som de fick lämna in sina bidrag till skolan. Skolorna valde ut ett av alla barnens bidrag och nu kommer de 11 olika bidragen visas på den nya skärmen under hela 2019.

Elevernas fantasifulla design

– Vi fick uppdraget att ta oss ann Katarinahissen 2013 och då satt vi och spånade på hur vi skulle gestalta det här viktiga landmärket. Sen kom vi på att det är i årskurs tre som eleverna får lära sig klockan! Då hörde vi av oss till skolor på Södermalm och de var på idén att låta elevernas fantasi flöda, säger Daniel Holmqvist på Atracta och poängterar att bidragen som inkommit varit fantastiska och kul.

Varje bidrag kommer visas minst fyra gånger i timmen under en hel månad. Elevernas tecknade bidrag kommer omvandlas till digital form av Atracta med hjälp av IT-konsulten Bruno Neeser och kommer att visas på skärmen vid Gondolen minst fyra gånger per timme.

Hoppas på att få fortsätta

– Vi har fått flera mejl från skolorna som tackat och sagt att projektet varit fantastiskt kul. Det är otroligt att få se hur en klocka ser ut enligt en tredjeklassare. Vi hoppas verkligen på att få fortsätta med det här så länge vi kan – även efter 2019, säger Daniel Holmqvist och han tackar även alla skolor på Södermalm.