UTREDNING. Skolinspektionen tittar på vad som hänt när ett barn blev bitet på en kommunal förskola i Sundbyberg. Foto: Mostphotos

Barn bitet – förskola brast i uppsikt

Ett barn blev bitet två gånger i ansiktet på en förskola i Sundbyberg. Kommunen medger att förskolan har brustit i uppsikt och att föräldrarna skulle ha kontaktats på en gång.

  • Publicerad 17:10, 4 jan 2018

Rutinerna för den här typen av uppsikt har förtydligats i personalgruppen

En anmälan skickades in av barnets föräldrar i slutet av november. Föräldrarna anser att förskolan har brustit i sin tillsyn.

I september fick ena föräldern ett samtal vid lunchtid om att barnet har blivit bitet av ett annat barn ett par timmar tidigare. Pedagogen som ringde sa att det inte var så farligt och att föräldrarna kunde komma och hämta barnet vid klockan 16 som vanligt, enligt föräldern.

"När vi väl kommer in ser vi att [barnet] har blivit biten två gånger på varsin sida av ansiktet och har rivsår. [Barnet] är nästan oigenkännlig, [barnets] ansikte har svullnat upp ordentligt och min fru bryter ihop och gråter", står i anmälan.

Barnen hade rykt ihop på lekplatsen och personalen hade särat på dem. Men enligt föräldern kan inte deras barn ha hunnit bli bitet två gånger, om personalen hade haft tillräcklig uppsikt.

Personalen ska ha avrått föräldrarna från att åka till sjukhus. De åkte i alla fall och fick penicillin för sex veckor utskrivet.

Föräldrarna har bytt förskola för sitt barn, men vill göra en anmälan så att inte något annat barn ska råka ut för samma sak.

Skolinspektionen har beslutat att kommunen ska vidta en egen utredning av händelsen. Resultatet och eventuella vidtagna åtgärder ska redovisas senast 8 januari.

När förvaltningen blev kontaktade av föräldrarna samma dag som händelsen, beslutade förskolechefen att en utredning skulle inledas. "Förskolechefens utredning har visat att vissa brister förelegat men att åtgärder vidtagits", skriver kommunen till Skolinspektionen.

Efter händelsen uppges förskolan ha förbättrat uppsikten av barnen. Utifrån omständigheter som framkommit borde uppsikten ha varit bättre, enligt kommunen.

"Rutinerna för den här typen av uppsikt har förtydligats i personalgruppen", skriver de.

Klagomålet diariefördes först 5 december. Verksamhetschefen kommer att gå igenom rutinerna för detta på nästa chefsmöte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10