LÄSKIGA FYNDET. Några barn på Mariaskolan hittade en nedgrävd soft air gun. Obs, det är inte vapnet på bilden som fanns på skolgården. Foto: Karin Nilsson/Wikimedia Commons

Barn hittade soft air gun på Mariaskolan

Efter att några elever i årskurs tre hittat ett pistolliknande föremål på skolgården, larmades polisen till Mariaskolan på Södermalm.

  • Publicerad 11:44, 24 sep 2018

Det var i fredags som några barn i lågstadiet på Mariaskolan hittade en pistol gömd i en nedgrävd plastpåse på skolgården. Rektorn larmade genast polisen som kom och tog med sig vapnet. I ett mejl till föräldrarna skriver rektorn att några barn blev rädda av händelsen, men att lärarna lugnat dem och att saken nu ligger i polisens händer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, kan nu berätta att det inte rörde sig om ett riktigt vapen – utan en extremt bra replika, i form av en soft air gun.

– Det här är en sådan typ av soft air gun som är så snarlik en riktig pistol att vi poliser inte kan se skillnaden i en akut situation. Det är först när man håller vapnet i handen som man märker att den inte är riktig, säger han.

Vägglöss på boende för nyanlända på Söder

Vapnet har nu förstörts och någon brottsutredning har inte inletts. Enligt Anders Lindberg hör det inte till vanligheterna att ett soft air gun hittas på det här sättet.

– Vanligtvis finner vi dem ju på personer, inte såhär. Man kan bara spekulera kring varför den legat nedgrävd här, det kan vara allt från att den använts vid ett brott, till att något barn köpt den men inte vågat ha den hemma på grund av sina föräldrar och då gömt den här. Men det är omöjligt att veta, säger han.

Soft air guns får inte användas i stadsplanelagda områden, det vill säga i tätorter. Man måste dessutom vara 18 år och ha fått ett tillstånd utfärdat för att få ha en soft air gun i sin ägo, enligt vapenlagen.

Åhlénshuset på Söder vill bygga nytt på taket