Kidsen i klass 2C tycker att den prisade gamle folkrockaren ska hälsa på. Foto: Maja Brand

Barn i Björkhagen skickar brev till Dylan: "Nu blir du kändis!"

Vad pysslar Bob Dylan med? Varför ger han inget respons på att han fått Nobelpriset? Det funderar en hel värld på. Samt en grupp åttaåringar i Björkhagen. Deras öppna brev till den stora poeten har blivit en riksnyhet.

  • Publicerad 13:01, 18 okt 2016

Jag gillar Zara Larsson, hon är bättre

✓ Glömt slå på mobilen.
✓ Kanske inte kan svenska.
✓ Nervös inför att träffa kungen och att prata inför så mycket folk.

Ja, det är några av anledningarna som klass 2C i Björkhagens skola tror kan vara orsaken till att Bob Dylan inte gett ett pip ifrån sig gällande världens mest prestigefulla litteraturpris.

Därför har de nu, som en del av svenskaundervisningen, skrivit ett analogt brev till honom med lite tankar och tips (läs hela brevet längre ner).

För att citera klassen själv: de letar efter Bob Dylan. Och deras sökande har snappats upp av riksmedia som igår kablade ut brevet.

– Han är nog rädd för paparazzis och håller sig undan, gissar Hampus Frimodig.

– Han kanske struntar i det eftersom han inte tycker att han förtjänar det, tror Edith Westman.

Adress: "Bob Dylan, USA"

Allt är givetvis spekulationer. Efter fem dagar är det enda livstecknet på den legendariske rockpoetens hemsida ett ytterst kort tillkännagivande om att han är Nobelprisvinnare. Ingen personlig kommentar.

Klass 2C hoppas att deras brev nu ska ändra på det och få poetpensionären att öppna sig. Kanske till och med hälsa på i deras skola när han plockar upp sin check i stadshuset. Brevet ska postas till den amerikanska ambassaden och till Dylans skivbolag. Samt ett som bara adresseras med "Bob Dylan, USA".

Edith Westman visar upp det analoga pappersbrevet. Foto: Maja Brand

Zara Larsson är bättre

Skoluppgiften baserad på bokstaven B syftar till att barnen ska lära sig att skilja på olika sorters text, och handlar i grund och botten inte så mycket om vare sig Nobelpriset eller Dylan. Det är oklart hur mycket åttaåringarna kände till om, och lyssnade på, artisten innan Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius tillkännagav vinnaren förra veckan.

Helt klart gillar i alla fall många av barnens föräldrar honom. På frågan om verkligen en gammal gubbe med gitarr är så cool, svarar ett barn; "min pappa är en gammal gubbe med gitarr".

– Jag gillar Zara Larsson. Hon är bättre, tycker Majken Setterberg.

Klass 2C rekommenderar den redan pengastinna litteraturpristagaren att ge bort pengarna. Kanske till att bygga upp orkandrabbade Haiti och Florida, eller till UNICEF så de kan köpa poliovaccin.

– Om jag vann Nobelpriset skulle jag hjälpa fattiga barn, drömmer Hedvig Badini Lindroth.

Läs även Barn i Björkhagen skriver böcker till bibblan

Mina Malagón: "Han kanske inte vågar svara eftersom det blir så mycket folk när han ska ta emot priset. Han är nog rädd att prata inför människor." Majken Setterberg: "Jag tycker att hans musik är bra och jag förstår lite engelska. Varför den är bra? Oj, det var en svår fråga. Zara Larsson är bättre." Hedvig Lindroth: "Det är oartigt av honom att inte svara, men han kanske har något annat för sig, som att spela några konserter." Foto: Maja Brand

Brevet till Dylan från klass 2C i Björkhagen

Stockholm, 2016, oktober

Hej Bob Dylan!

Grattis till Nobelpriset!

Vår fröken har sagt till oss att du inte hört av dig. Vi tror att du är någonstans där man inte har TV, tidning eller bra signal. Eller så vill inte du bli fotograferad!

Vi tror att du blev glad av att få priset. Nu blir du kändis! Hur känns det?

Vi tror också att du kanske sitter i trädgården och undrar vad du ska göra av hela 8 miljoner. Vi har en idé. Eller kanske två: låt oss tillsammans bygga upp Haiti och Florida som nu drabbats av orkanen. Och köpa poliovacciner på UNICEF.

Vi tror att du kanske är nervös av att träffa vår kung, men oroa dig inte för det! Han är en vanlig människa! Och han ska bara ge dig en medalj.

Vår klass arbetar med Tomas Tranströmers dikter, men nu ska vi läsa och sjunga dina också. Säg till om du vill komma och träffa oss. Du får sjunga med om du inte är nervös.

Några av våra föräldrar säger att du är deras idol. De vill säkert träffa dig också. De kanske klättrar till fönstret med stege och köar hela natten för att få plats.

Vi skriver dikter också. Man liksom säger en massa ord och man kastar om dessa, sätter ihop, gör små rader och så kan man få Nobelpris. Vi kanske får det också.

När man läser dikter ska man tala långsamt och pausa och så fastnar det i hjärtat.

Vi vet att det är många som vill vara kompisar med dig nu och att du inte hinner svara på vårt brev. Men vi hoppas ändå.

Vet du att de letar efter dig? Och vill att du ska säga tack eller att du inte trodde att du kan få priset, men du kan säga precis vad du känner.

Några av oss tror att du har svårt att sitta i Stadshuset och är orolig för Nobelmiddag. För att det är trångt och mycket folk. Du kan be om ett eget rum kanske där du kan vila lite och sedan komma tillbaka.

Du kan komma till oss och äta lunch, Lärry gör bästa skolmaten i hela världen. Men vår fröken brukar också tvinga folk att berätta om deras jobb när de kommer. Om du inte har något jobb kan du bara hitta på. Sedan kommer vi att fråga dig hur gammal du är. Det brukar vi fråga.

Fröken säger att litteraturpristagare brukar gå till Rinkeby och att du kanske inte hinner till oss, men vår fröken kanske kan ha fel ibland. Vad tror du?

Vi vill gratulera dig och skickar våra dikter som vi skrivit tillsammans under hösten.

Ta med dig varma kläder när du kommer till Sverige, det är lite kallt!

Om någon vill ge dig surströmming till frukost säg att du gillar köttbullar bättre. Lita på oss!

Välkommen till Sverige!

Alla vi elever i klass 2c, Björkhagens skola, Stockholm, 8 år gamla

Visa merVisa mindre