Barn i Björkhagen skriver böcker till bibblan

Är det här 20 stycken framtida bestsellers? Kanske det. På Björkhagens skola har man tagit fasta på förstaklassarnas författardrömmar. Nu har det blivit en utställning på biblioteket.

  • Publicerad 09:23, 16 dec 2015

Idén kom från sjuårige Vincent Figuera Björnsson i klass 1C. Han inspirerades av sina böcker hemma och började teckna på skoltid.

– Jag ritade massor av Minioner. Sedan kom jag på att jag kunde göra en bok. Jag hade gjort 20 bilder, och berättade för fröken om dem, så hon hjälpte mig skriva ner en historia, berättar Vincent Figuera Björnsson.

Hans första bok utvecklades till ett bokprojekt för hela klassen som de jobbat på i två månader. Slutresultatet – 20 elever, 20 böcker – kan nu skådas på biblioteket i Björkhagens centrum till och med den 9 januari.

Alla barn har berättarförmåga

Klassföreståndaren Lili Kapper berättar:

– Alla barn har en tanke som de vill förmedla, en berättarförmåga. Men alla har inte lärt sig skriva och läsa ännu, så de har fått berätta för oss lärare så har vi hjälpt dem att få det på pränt. Nu får de ställa ut eftersom det är viktigt för barn att också få synas i den offentliga rummet, säger Lili Kapper.

Fotboll, "Minecraft", vänskap, barn som rymmer men egentligen vill bli hittade: de skönlitterära ämnena rör sådant som snurrar i sjuåringarnas huvuden. Mycket är fabler.

– Problem i kompisrelationerna beskrivs genom djur. Som en orm som inte blir bjuden på kalas, säger Kapper.

Katter är mycket populärt

Agnes Areskog har gjort just det. Hennes bok heter "När katterna rymmer" och handlar om en katt vid namn Ida som rymmer till ett bageri fullt med tårtor.

– Det är kul att skriva böcker. Men det är svårt att komma på vad de ska handla om, säger Agnes Areskog.

Även hennes vänner Mina Malagon ("Katten Vilma glad igen") och Hedvig Badini Lindroth ("Det kommer närmare och närmare") har skrivit om människans näst bäste vän.

– Min bok handlar om katter för att jag gillar katter, säger Hedvig Badini Lindroth.

Tyra Isaksson har dock valt en annan inriktning: kungahuset. Varning för spoiler nedan.

– Min bok "Sagan om prinsessan Astrid" handlar om att prinsessan vill gå i skolan. Men hennes mamma drottningen säger nej. Då blir Astrid arg. Det slutar med att hon får gå i skolan. Och de blir vänner igen, säger Tyra Isaksson.

Läs även Femteklassare: "Vi kan inte bara sitta och göra ingenting medan människor dör"

Läs även Här får eleverna lära sig allt om lokalmurvelns ABC

Läs även Stort intresse för världsrymden när astronauter besökte skola