Kalas. 200 barn är välkomna på festligheterna i Operans anrika lokaler. Foto: Markus Gårder / Most Photos

Barn med NPF-diagnos får eget kalas på Operan

Att Kungliga operan öppnar sina dörrar för ett barnkalas hör inte till vanligheterna. Men nästa söndag är det dags. Och barn som vanligtvis inte blir bjudna är extra välkomna.

  • Publicerad 08:30, 5 nov 2017

Det är inte vilket kalas som helst som äger rum på Operan söndagen den 12 november. "Barnens kalas" är helt anpassat efter barn med en NPF-diagnos (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar), som till exempel autism eller Aspergers syndrom.

– Barn med NPF-diagnos har inte alltid lika många kompisar som andra och går tyvärr väldigt sällan på kalas. Om de ändå blir bjudna väljer många föräldrar att låta barnet stanna hemma eftersom det ofta slutar i tårar när kalasen inte är anpassade efter barnens behov. Det är ett sorgligt fenomen, säger Johan Wendt, grundare av den ideella föreningen Barnens kalas.

”Jag vill få det dolda handikappet synligt”

Att kalaset är NPF-anpassat innebär bland annat låg ljudvolym, aktiviteter som fiskdamm vid tydligt avgränsade stationer och att insläpp sker i små grupper. Och det är inte bara stockholmare som anmält sig.

– Det finns barn som kommer hela vägen från Finland för att gå på kalaset.

Själva barnkalaset i all ära, men viktigast för Johan Wendt är att få igång ett samtal. Att fler pratar om de här barnen, vars funktionsvarianter inte är synliga och sällan uppmärksammas. Under söndagen hålls två kalas som båda är fullbokade. Men Johan Wendt konstaterar ändå att det inte är omöjligt att ansluta sig till festligheterna.

– Det kommer säkert vara en del som tvingas ställa in och då står deras platser till förfogande. På barnenskalas.se uppdaterar vi kontinuerligt när platser uppstår.

Bokstavsbarn fritidsgård firade 1 år