Bra läsning. "Om man bor någon annanstans och ska flytta hit kan det vara bra att läsa tidningen, så man vet vad som finns och vad man kan göra i Skärholmen", tycker redaktionen bakom Skärholmens nya inredningsmagasin. Foto: Claudio Britos

Barn tvingar inredningsvärlden att se Skärholmen

Hur ser ett hem ut i Skärholmen? Det undrade Design Lab S och bestämde sig att undersöka det. Resultatet? Ett inredningsmagasin av Skärholmen, för Skärholmen. Nästa vecka släpps det officiellt på Designveckan.

  • Publicerad 11:17, 2 feb 2018

Den unga redaktionen sitter samlad i Design Lab S lokaler. I sina händer håller de för första gången någonsin resultatet av det de jobbat med sedan i höstas: Skärholmen interiör, Sveriges nyaste och Skärholmens lokalaste inredningsmagasin.

– Den här är en tidning om Skärholmen, förklarar Asli Jama, 10, inredningsredaktör.

– Och om oss på labbet och alla som jobbar här, säger Dalia Basic, 9, formgivare.

– Ja, för vi vill berätta hur bra Skärholmen är. Och varför det är så bra, flikar redaktören Fosiya Jama, 9, in.

– Vi är alla olika här, och vi vill berätta att alla kan göra något. Alla har olika talanger, säger Asli Jama.

Inga gamla rävar. Bakom nya magasinet Skärholmen Interiör är en ovanligt ung redaktion. De flesta mellan nio och elva år. Här bläddrar Dalia, Tamara, Maya och Asli igenom premiärnumret för första gången. Foto: Claudio Britos

I den lyxiga magasinet ryms allt ifrån en intervju med skulptören bakom Flamingoparken på Skärholmsterrassen, genomförd med lögndetektor (han ljög bara några gånger), reportage hemma hos några av Design Lab S unga medarbetare, tips på fynd från Vårbergs loppis. Och mycket mer.

– Vi åkte bland annat till Bredäng, där Vlado har gjort en pizza som är lite speciale. Det är barn från labet som har designat den – en stooor pizza med massa små pizzor på. Och nu har de den så man kan beställa den, berättar Asli Jama.

Oj! Hur smakade den egentligen?

– Den var god!

Samir Alj Fält och Alicia Donat, ledare på Design Lab S, berättar att idén föddes när de började fundera på var alla saker som barn designat sedan 2013 hamnar.

– Många av våra kollegor tar med sig objekten hem, och vi var nyfikna på vad som händer med dem. Det växte till ett större projekt, där vi bestämde oss för att utforska Skärholmshemmet. Som med det mesta vi gör vet vi aldrig var det ska sluta, men den här gången blev det en tidning, säger Samir Alj Fält.

Möten mellan generationer. Bert, 80 år, brukar komma till Design Lab S och hjälpa de yngre kollegorna, så han fick så klart bli porträtterad i Skärholmen Interiör.

Många undrar varför det inte gjorts tidigare. Alla andra inredningsmagasin är fulla av bilder av samma slags Östermalmshem och samma estetik. Här bor människor från olika delar av världen, det finns fler estetiker, andra inspirationer och bredare ingångar till design.

Designtokiga. "Om vi designar hela tiden, så blir det bättre för miljön, man slänger inte en massa saker. Om man ätit en glass så har man papperet och glasspinnen kvar. Då kan man ta glasspinen och göra en mikrofon av den. Eller färglägga den och sätta upp på väggen, så blir det lite finare", tipsar Asli Jama (t.h.). Foto: Claudio Britos

Trots att magasinet inte presenterats officiellt, det sker först nästa vecka under Designveckan i Stockholm, har det redan fått en hel del uppmärksamhet av designbranschen, säger de.

– Många undrar varför det inte gjorts tidigare. Alla andra inredningsmagasin är fulla av bilder av samma slags Östermalmshem och samma estetik. Här bor människor från olika delar av världen, det finns fler estetiker, andra inspirationer och bredare ingångar till design, säger Alicia Donat.

Det handlar också om att visa upp miljonprogrammet inifrån och att se den stora variationen som finns på insidan av alla hus som utifrån ser likadana ut, menar Samir Alj Fält. Och att göra det från barnens perspektiv.

– Vi hoppas att det här får designvärlden att börja reflektera lite. Se att det finns fler sätt att jobba, fler slags människor, andra slags hem och att man inte kan rangordna och se ner på andra estetiker. All kultur har sitt eget värde, säger han.

Skärholmen interiör kommer säljas för 30 kronor, självkostnadspris, under Designveckan och på labbets webbsida.

– Men för Skärholmsborna kommer ett antal exemplar vara gratis! På lördag klockan 12 kommer vi ställa upp ett specialdesignat tidningsställ utanför tunnelbanan och då är det bara att hämta! Först till kvarn, säger Samir Alj Fält.

Visar något annat. "Andra inredningsmagasin är fulla av samma slags Östermalmshem", säger Alicia Donat, verksamhetsledare (t.v.)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.