Barnen får föräldrarna att prata

Genom att jollra, skratta och prata vill de bryta segregationen. På Svenska med baby möts föräldrar och barn för att dela erfarenheter med varandra. I veckan startade en ny grupp i Vårby gård.

  • Publicerad 15:53, 28 sep 2016

– Jag är från Bulgarien och känner inte så många i Sverige, men här kan jag möta nya människor, säger Svetlana Dincheva som kommit till Familjecentralen i Skogås.

I en ring på golvet på sitter tio föräldrar. Runt omkring dem, ungefär lika många barn.

Temat för dagen är mat. När är det okej att ge barnen mjölk? Hur ofta ska små barn äta? Och hur gör man när de inte vill äta? Flera föräldrar har samma frågor. På svenska med baby kan de dela med sig av sina funderingar och erfarenheter.

Rina Krig, som pluggar till distriktssjuksköterska, har kallats in för att besvara föräldrarnas frågor.

Varje vecka är det olika teman. I slutet av oktober ska föräldrarna till exempel få lära sig första hjälpen.

– Men i bland är det så enkelt som traditioner och vanor. Hur ska man tänka när man ska ha barnkalas första gången?, säger Sandra Jardeby.

Hon har nyligen blivit gruppledare för svenska med baby i Skogås. Efter att ha bott utomlands i flera år vet hon hur svårt det kan vara att vara ny på en plats. Hon gillar därför tanken med Svenka med baby - nya och etablerade svenskar möts tillsammans med sina barn. Det är enkelt, menar hon.

– Svenskakurser i all ära, men det är inte så lätt att träffa andra. Det här är ett lätt sätt att umgås på, sedan kanske man också kan lära sig lite av språket och kulturen.

Bra balans behövs

Men, poängterar hon, det är viktigt att det är en tvåvägskommunikation.

– Det är inte så att jag är här för att lära någon svenska, utan vi lär oss alla något nytt. Det måste vara en bra balans mellan nya och etablerade svenskar för att få ett bra utbyte.

Julia Hadmark, som också hon är ny gruppledare, håller med.

– Man behöver inte vara rädd för att komma hit om man inte kan svenska eller engelska, vi hjälper varandra.

Barnen gör det dessutom lättare att börja prata med varandra, menar de.

– De är lite av en icebreaker. Vi föräldrar sitter i samma båt och har samma frågor.

Efter en timme av samtal, frågor och sånger är det dags för fika. Patrik Syk skickar varannan tugga farmargryta till höger, varannan till vänster. Tvillingarna Frank och Lily, tio månader, tar emot.

– Jag tycker det är jättebra här. Det blir ett naturligt sätt att träffas på, säger han.

Julia Omelchenko, som flyttat till Sverige från Ukraina, berättar att hon nu, efter att ha besökt Svenska med baby fyra gånger, lärt sig säga några meningar på svenska.

– Och så gillar hon att träffa andra bäbisar, säger Julia och ser på sin dotter Nicole, fem månader.

Tidigare fanns Svenska med baby i Flemingsberg, men inför höstterminen har organisationen tillsammans med Huddinge kommun beslutat att istället fokusera på Skogås och en ny grupp i Vårby gård.

– Men vi utesluter inte att starta upp i Flemingsberg nästa termin igen, säger Nashua Mouaid, samordnare för Svenska med baby i Stockholm, och berättar om sin erfarenhet av att vara med i Svenska med baby:

– Vi har alla fördomar, men på de här träffarna bryts några fördomar varje gång.

Svenska med baby

Idén är att skapa möten mellan barn och föräldrar från olika bostadsområden – och med ursprung i hela världen. Målet är att bryta segregationen, bygga broar och träna svenska.

Under vårteminen hade Svenska med baby 640 besökare i Huddinge.

I höst hålls träffar varje vecka på två platser i Huddinge kommun:

På familjecentralen i Skogås, måndagar mellan klockan 10.00 och 11.30.

På familjecentralen i Vårby, torsdagar mellan klockan 10.00 och 11.30.

Svårt att hitta vänner i Sverige

Sverige är ett av världens svåraste länder att bli hemmastadd i. Särskilt svårt verkar det vara att skaffa svenska vänner. Det visar en enkätundersökning som organisationen Internations har gjort.

Enligt DI hamnar Sverige på plats 62 när det gäller hur välkommen man som utlänning känner sig. Bara Schweiz, Saudiarabien, Kuwait, Norge och Danmark hamnar lägre.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.