Barnteater. Kristina Gissler sätter upp verklighetstrogen pjäs om säkerhet. Foto: Privat

Barnen får lära sig brandsäkerhet genom teater

Brandmannen Kristina Gissler sätter upp en musikteater om säkerhet. Den 1-3 april är kommunens förskole- och lågstadiebarn välkomna till brandstationen i Bro.

  • Publicerad 10:00, 9 mar 2019

Varje scen börjar med att någon ringer 112. Sirener börjar tjuta i högtalarna och brandmännen åker ut på jobbet. I en scen bryter de upp en dörr och kommer in i ett vardagsrum där en iPad ligger i soffan på laddning och brinner.

– Vi försöker att göra det verklighetstroget. Vi har med både rökdykning, dörrbrytning och relevanta säkerhetsfrågor. Samtidigt som barnen skrattar är det allvar också, säger Kristina Gissler.

Pjäsen heter Larmet går på Upplands-Bro brandstation och den är ungefär 40 minuter lång. Kristina har framfört den på Knivsta brandstation i fem års tid och det här är första gången hon tar den till Upplands-Bro. Hittills är 1 700 barn anmälda till de sex olika förmiddagsföreställningarna från måndagen den 1 april till onsdagen den 3 april.

Idén om en pjäs för barn kom från en tidigare chef i Knivsta, som undrade om Kristina ville sätta upp en, eftersom hon har ett förflutet som artist.

Ville skriva pjäsen själv

Kristina Gissler har gjort produktioner för Eva Rydberg, musikaler i Malmö, jobbat utomlands som showartist för Ving och Fritidsresor och satt upp egna shower i Sverige.

Nu blandar hon artisteriet med sitt brandmansyrke. Först köpte de in en pjäs, men Kristina kände snart att hon ville skriva själv. Hon skriver även om texterna i låtarna som är med. Och låtarna kommer att spelas av orkestern från Kulturskolan i Upplands-Bro. Sjunger gör Kristina själv.

– Jag älskar det. Det är fantastiskt att få möjligheten att göra det här.

Kristina anser att det är bra att lära barnen i tidig ålder att inte vara rädda för brandvarnare, att veta hur man använder en brandfilt och vad som kan hända om de inte knäpper sin cykelhjälm. I pjäsen får de även se rökdykare med masker för sina ansikten, och när brandmännen tar av sig maskerna kan barnen se hur det bara är en vanlig människa där i.

Blåljusnyheter i helgen: Drogbrott och inbrott

Det har varit en veckoända/helg som så många andra i brottshänseende i Håbo. Några drogbrott, en cykelstöld och ett inbrott på Mansängen.söndag 22/9 9:47

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt