Så här såg klass 3c i Björkhagens skola ut när de var klass 2c och skrev brev till Nobelpristagaren Bob Dylan 2016. Foto: Maja Brand

Barnen läxar upp Svenska akademien

En kompispromenad i Nackareservatet, och en fika på ängen. Så tycker den rikskända Bob Dylan-klassen i Björkhagen att Svenska akademien ska lösa sitt käbbel. Nu har de skrivit ett brev till ledamöterna – och kungen.

  • Publicerad 15:19, 16 apr 2018

Lågstadieeleverna i Björkhagens skola blev riksbekanta då de skrev ett brev till Bob Dylan när han fick Nobelpriset. Sedan dess har de hunnit flytta upp till årskurs tre samt släppa två böcker, som tidigare i år firades med släppfest på Nobelmuseet.

Och barnens fascination för Nobelprisrelaterade nyheter fortsätter. Nu har de skrivit ett brev som postats till Svenska akademien samt Kung Carl XVI Gustaf, där klassen ger handfasta och konkreta råd om hur den senaste tidens bistra konflikter ska kunna lösas. Bland annat skriver de att de ledamöter som "känner sig vuxna i Akademien ska prata och samarbeta lite mer", och att:

Barn i Björkhagen skickar brev till Dylan: "Nu blir du kändis!"

"När vi inte var bra på det gick vi kompispromenader och pratade med varandra, frågade och svarade på frågor. Vi lärde känna varandra bättre. Vi lärde oss om respekt och ansvar, hur man blir en bra kompis och vad glädje betyder för var och en. Var och en kan ta ansvar för sig själv. Ingen kan förändra någon annan istället."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Klass 3c i Björkhagen sträcker även ut en hand och erbjuder sig att medla mellan de krigande parterna:

"Om Ers Majestät och Akademien har tid och vill komma kan vi promenera till Nackareservatet och träna på det tillsammans. Vi kan fika också på ängen."

– Det här hör till skolarbetet då vi jobbar med aktuella nyheter, som vi sedan kopplar till våra värdegrunder. Just nu har vi pratat om hemligheter och ärlighet, vilket passade utmärkt just med den här nyheten, säger klassföreståndare Lili Kapper.

Kapper berättar att de också fått lära sig hur man skriver ett brev, och att det formellt är bättre att skriva "Ers majestät" än "tjena kungen", som var elevernas förstahandsval.

Breven har nu postats och klassen inväntar svar. Du läser det i sin helhet här under

Barn i Björkhagen skriver böcker till bibblan

Hej Ers Majestät!

Vi är klass 3c från Björkhagens skola! Några av oss är 9 år och några redan 10. Vi skrev brev till Bob Dylan när han inte hörde av sig efter att man sagt att han ska få Nobelpriset. Vi arbetar mycket med litteratur och nobelpristagare. Vi skrev två böcker också som vi släppte på Nobelmuseet nyligen. Det var jätteroligt.
 
Medans vi hade kul pågick kanske ett bråk ovanför i Akademien.
 
Nu vill vi igen hjälpa både Ers Majestät och Akademien eftersom vi hört att fem personer har slutat. Tre av dem denna vecka. Fast man kan inte sluta! Så sa  kungen Gustav III.

Vi har kommit på en lösning:

vi tycker att alla som känner sig vuxna i Akademien ska prata och samarbeta lite mer. När vi inte var bra på det gick vi kompispromenader och pratade med varandra, frågade och svarade på frågor. Vi lärde känna varandra bättre. Vi lärde oss om respekt och ansvar, hur man blir en bra kompis och vad glädje betyder för var och en. Var och en kan ta ansvar för sig själv. Ingen kan förändra någon annan istället.
 
Om Ers Majestät och Akademien har tid och vill komma kan vi promenera till Nackareservatet och träna på det tillsammans. Vi kan fika också på ängen.
 
Vi hoppas att Ers Majestät kan säga till de i Akademien att de måste skärpa sig. De måste hålla hemligheter som är viktiga och inte prata om det hemma eller skrika ut på Hötorget, de måste vara ärliga om saker som inte är hemliga och sluta säga dumma saker om varandra. 
 
När vi tycker att någonting är jobbigt hoppar vi av leken ibland också men då pratar någon med oss om hur vi ska förstå varandra bättre nästa gång. Man ska inte bara säga gonatt och adjö. Speciellt nu i Akademien om man inte kan välja några nya.
 
Vi förstår att de som är i Akademien kan bli trötta och griniga av att läsa så många böcker men de måste tänka på att  det är deras jobb att dela ut Nobelpris och lite annat. Och att de måste hålla hemligt det de sagt annars är det inte ett dugg spännande när alla journalister står där och vet redan att Bob Dylan ska få priset. Eller någon annan!
 
Vi hoppas att alla där lyssnar på Ers Majestät, gör kloka beslut och uppför sig så som de lovat när de tog en stol.
 
Vänliga hälsningar
 
"Dylanklassen"
 
3c Björkhagens skola

Avhoppare. Så här ser de fem avgående ledamöterna ut enligt tredjeklassaren Tuva Palmaer. Från vänster till höger: Katarina Frostenson, Kjell Espmark, Peter Englund, Klas Östergren, samt ständige sekreterare Sara Danius. Foto: Tuva Palmaer

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan Stockholm få nya badplatser

Nyheter Fyra nya kommunala bad är på gång För ett år sedan efterlyste staden förslag på nya badplatser i Stockholm via StockholmDirekt. Nu utreds fyra platser.måndag 23/7 7:30

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05