Tomt. 200 barn påverkas när Svenska interkulturella skolan stängs. Foto: Sofia White

Barnen om att skolan stänger: "Önskar det var en mardröm"

Strax innan julledigheten kom beskedet att friskolan Svenska interkulturella skolan i Solhem stängs efter att stora brister konstaterats. För skolans 200 elever kom nyheten som en chock.

  • Publicerad 17:00, 21 dec 2017

Vi var som en familj. Nu splittras vi och hamnar på olika skolor.

Skolinspektionens beslut att stänga Svenska interkulturella skolan i Solhem överrumplade i måndags elever, föräldrar och personal. Nu står 200 barn i akut behov av en skolplats.

På skolgården är stämningen tryckt.

– Det är sorgligt. Vi var som en familj. Nu splittras vi och hamnar på olika skolor. Jag önskar fortfarande att allt bara var en mardröm, säger en elev på skolan.

– Det är ett trauma för barnen. Finns det verkligen ingen lokal där de kan få gå klart läsåret? undrar en lärare på skolan.

Läs mer: Friskola i Spånga tvingas stänga

Många brister

Men bakom beslutet att stänga skolan finns flera brister, som att eleverna inte ska ha fått tillräckligt med undervisningstimmar, att behörig rektor saknas och att det funnits brister i betygsättningen.

Det mesta akuta problemet är dock att huvudmannen saknar lokaler att bedriva verksamheten i från och med den 28 december.

Rektorn: "Orättvist behandlade"

Naziha Ghazal, huvudman och för närvarande rektor på skolan, slår ifrån sig kritiken och säger att situationen uppstått på grund av problem i ledningen.

– Skolan har blivit orättvist behandlad och utredningen bygger på felaktiga uppgifter, säger Naziha Ghazal.

Hon bekräftar dock en del av kritiken – nämligen att flickor fått simundervisning av lärare som inte är behöriga.

Enligt Lena Högback, enhetschef på Skolinspektionen, är utredningen grundligt utförd.

– Vi har en utredning där vi haft över tjugo intervjuer. Alla brister vi funnit har vi sett från flera håll. Vi har dessutom gjort oanmälda besök som bekräftat bilden, säger hon.

Föräldrar efterfrågar skolborgarrådet

Även Salem Naseh, förälder och representant för skolans föräldraråd, ifrågasätter rapporten. Han är inte heller nöjd med informationen som gått ut till föräldrarna och vill att staden ska gå in och hjälpa skolan hitta en ny lokal.

– Det är inte hälsosamt för barnen att byta skola mitt på året. Vi vill träffa Olle Burell nu (skolborgarrådet, red. anm). Vad är mer prioriterat än 200 barn med oviss framtid? säger Salem Naseh.

Skolborgarrådet menar att frågan är högst prioriterad – även om han inte varit på plats själv. Och eftersom huvudmannen nu har verksamhetsförbud efter beslut av Skolinspektionen spelar det ingen roll om de hittar nya lokaler.

Saknar kompetens

– Jag har själv varit hemma sjuk. Men mina medarbetare har tät kontakt med föräldraföreningen. Vi har en person som jobbar heltid med att hitta skolplatser till barnen, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

Varför kan inte staden gå in och hjälpa till att hitta en provisorisk lokal så att barnen kan gå klart läsåret?

– Huvudmannen ska själv ha kompetens att hitta en lokal. Stockholms stad ansvarar för de skolor vi själva bedriver. Vi kan inte stå i beredskap med extra lokaler åt de som inte uppfyller sitt uppdrag. Nu försöker vi kompensera för huvudmannens brister och vi går in med full kraft för att se till att inget barn kommer i kläm.

Huvudmannen har möjlighet att överklaga verksamhetsförbudet.

Varför stänger skolan?

Huvudmannen saknar lokaler att bedriva verksamhet i från och med den 28 december 2017.

Eleverna ges inte sin garanterade undervisningstid och betygsättningen brister.

Utbildningen är inte likvärdig för alla elever, flickor har haft simundervisning med obehörig lärare.

Skolan saknar en behörig rektor.

Huvudmannen har försvårat Skolinspektionens utredning.

Källa: Skolinspektionen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56