Barnen ordnade egen fritidsgård i Fagersjö

Wares Atash, 12, och hans kompisar i Fagersjö tröttnade på att deras ungdomsgård inte hade någon fast lokal och skickade iväg ett förslag till politikerna. Nu har deras idé blivit verklighet.

  • Publicerad 17:30, 7 feb 2018

För två år sedan blev ungdomsgården i Fagersjö mögelskadad och sedan dess har verksamheten flyttat runt i tillfälliga lokaler. Idag är mögelskadorna i den ursprungliga lokalen borta men det pågår fortfarande utredningar för att se om lokalen utgör några hälsorisker.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Under den senaste tiden har vi fått dela lokal med andra verksamheter vilket har varit förvirrande både för oss och barnen. Det har även gjort att vi inte har kunnat ha öppet som vanligt, säger Cecilia Karlsson, samordnare på Fagersjö ungdomsgård.

När ungdomsgården hade flyttat runt till tre olika adresser i Fagersjö fick Wares Aqtash, 12, och hans kompisar på Fagersjöskolan nog.

– När vi delade lokal med andra fick vi aldrig vara där, det har varit jättetråkigt. För det mesta har vi gått hem var och en för sig vilket är dumt, vi har ju mycket roligare när vi är på ungdomsgården, säger Wares.

Miljonsatsning på bortglömda Fagersjö: "Området måste räddas annars vill snart ingen bo här"

Wares och hans två kompisar tog modet till sig och skickade in ett medborgarföslag om en alldeles egen lokal som de kunde få vara i under en längre tid. Förslaget gick igenom och under måndagen öppnade den nya lokalen.

– Det känns så roligt, nu är allt som vanligt och vi kan vara här helt själva, säger Wares.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Några andra som också är lättade över att de har fått en egen lokal är trettonåriga Robert Celikkol och Milan Kawa, 13.

– Även om man inte har alla sina grejer här så är det här alla kompisar är. Det är det som betyder något, säger Robert.

– Alla är här och alla är snälla. Det är jättekul, säger Milan.

"Viktigt att satsa på barnen"

Enligt Cecilia Karlsson är det viktigt att ungdomsgården har en fast lokal och att politikerna satsar på barn och ungdomar i Fagersjö då stadsdelen ligger så avsides.

– Det finns inte några andra öppna verksamheter i Fagersjö och många andra aktiviteter kostar ju eller ligger långt bort och det är inte ens säkert att alla har ett busskort. Det är jätteviktigt att vi satsar på barnen. Hit är alla välkomna så länge de sköter sig, säger hon.

Robert Celikkol, Wares Aqtash och Amanuel Addisu säger att ungdomsgården betyder mycket för dem. Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skolområde i Söderort kraftigt förorenat

Nyheter Höga halter av flera farliga ämnen Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilver och bensen har hittats i marken vid Ekensbergsskolan. Nu måste området saneras.tisdag 22/5 21:00