Spännande. Skuggspelen har använts som teknik sedan grottmänniskornas tid. Nu flyttar de in i Vallentunas förskolor. Foto: Pygméteatern.

Barnen skapar sin egen skuggteater

Vallentunas förskolebarn ska få chansen att lära sig skapa egen teater. I maj turnerar en teatergrupp för att införliva barnen i skuggspelets magiska värld.

  • Publicerad 14:35, 28 apr 2020

Skuggspel är en urgammal teknik som vi har använt oss av sedan vi bodde i grottor.

Vallentunas förskolor ska få besök av en teatergrupp – och på köpet få lära sig att skapa egen teater. Den här gången blir det skuggteater.

– Eleverna ska få ta till sig av kultur, men också få tillfälle att möta professionella utövare i sina egna lokaler, säger Kimberley Gustavsson, kulturproducent på Vallentuna kommun.

Första gången i förskola

Det är förskolorna i Lindholmen, Brottby, Karby och Kårsta som alla ska få besök av Pygméteatern, som har många års erfarenhet av att anordna workshops för skuggspelsteater i skolor. Men det här blir första gången som de besöker förskolor, programmet är helt nyutvecklat för att passa barn i åldern 4 till 5 år.

– Det här ska bli jätteroligt, och jag tror att barnen kommer att tycka det är lika roligt att klippa och klistra och agera, säger Sonja de Vreeze, en av de som ligger bakom projektet.

Passar många

Först får barnen skapa någon form av manus tillsammans. Därefter gör de egna dockor i papper, kanske med rörliga leder. Slutligen ställer de sig bakom en enkel skärm med belysning där de får agera ut sina berättelser.

– Skuggspel är en urgammal teknik som vi har använt oss av sedan vi bodde i grottor och gjorde skuggfigurer. Det passar väldigt bra för blyga och språksvaga barn, säger Sonja de Vreeze.

Sökta medel

Programmet finansieras med hjälp av medel från kulturrådet, inom ramen för projektet Skapande skola. Sedan förra året involveras även barn i förskoleåldern och under året har alla Vallentunas skolelever fått möjlighet att ta del av flera kulturupplevelser: Alltifrån besök på Kungliga operan, till nyskapande musik-workshops. Den här gången är det förskolor i Vallentunas ytterkanter som får ta del av medlen.

– Det är de som har det lite extra knixigt med kommunikationer och långa resvägar, de som till exempel inte har lika lätt att ta sig till Vallentunas kulturhus, säger Kimberley Gustavsson.

Gör det själv hemma

Tanken är att barnen ska kunna fortsätta skapa skuggspel även efter workshopen. Vill du skapa ett hemma behöver du:

Pappfigurer (som du pysslar själv).

Lakan (som skärm).

Lampa (att belysa skärmen med).

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt