Farlig. Harry Andersson Nordqvist, Emma van den Heuvel och Mika Carlsson visar varför den här papperskorgen är farlig. Foto: Mikael Andersson

Barnen vill rädda fåglar med snälla soptunnor

Barnen på förskolan Sjöängen vill att fler hjälps åt för att rädda fåglarna. Nu har de skickat in ett medborgarförslag till Bromma stadsdelsnämnd om att farliga soptunnor ska ersättas med snälla soptunnor.

  • Publicerad 14:14, 15 maj 2020

En gång hjälpte jag en fågel som hade fått tejp på munnen.

De 39 barnen på förskolan Sjöängen är överens – de är alla fågelräddare. Eftersom de vistas mycket i naturen så stöter de på en hel del fåglar. Men det innebär också att de har märkt att många fåglar gillar att norpa åt sig skräp, framförallt från soptunnorna.

Därför bestämde de sig för att skicka in ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen.

– Vi fick reda på av Malvas faster att man kan skriva medborgarförslag, berättar Hjalmar Edfors.

– Ja, och nu har de stämplat vårt förslag, det är bra, säger Nils Eke.

Förslaget skickades in i början av mars och väntar nu på att tas upp av politikerna på ett möte i stadsdelsnämnden. Det handlar om att förbättra och göra Brommas soptunnor mer säkra för invånarna med vingar.

– Många av papperskorgarna är för farliga, det finns hål där de kan flyga in i och fastna, eller så äter de skräpet, säger Ingrid Krantz.

Varför är det dåligt att fåglarna äter skräp?

– Om fåglarna äter tuggummi kan det fastna och de kan inte öppna munnen. Då kan de inte äta eller dricka, säger Nils Eke.

– Och då kan inte bebisfåglarna överleva, flikar Malva Bask in.

Förslag. Barnen på förskolan Sjöängen har skrivit ett medborgarförslag till stadsdelen. Foto: Mikael Andersson

Fågelräddare. Nils Eke, Hjalmar Edfors, Vera Pistol Lundqvist, Malva Bask, Mika Carlsson, Ingrid Krantz, Harry Andersson Nordqvist och Emma van den Heuvel. Foto: Mikael Andersson

Ska både rapa och vinka

Barnen har inspekterat flera soptunnor under sina utflykter, och själva ritat upp exempel på hur en säker och snäll soptunna skulle kunna se ut. Inspiration har de fått från en soptunna som finns vid Björklunds hage. Den pratar och säger "tack" när man slänger något i den.

– Och så kan man trycka med foten på pedalen för att den ska öppnas, det är bättre än att ta i handtaget för då kan man smittas, säger Emma van den Heuvel.

Tanken är att barnens egna soptunna ska rapa och säga "tack för skräpet". Den ska också ha en kamera som håller koll på när fåglarna dyker upp.

– När vi ser fåglarna i kameran trycker vi på ett larm som kommer låta som en ambulans. Men vi kan även trycka på en knapp som gör att papperskorgen vinkar med armarna, berättar Malva Bask.

Nu återstår det att se om Bromma stadsdelsförvaltning väljer att införa barnens fågelvänliga soptunnor.

Uppmanar folk att tänka

Barnen säger att det finns många som slänger skräp i naturen, det brukar ligga plast, burkar och glas på marken. Därför har de också skrivit brev som de ska skicka till folk. I breven står det att det behövs fler fågelräddare, och att man ska tänka på naturen.

– Jag brukar åka skateboard och samla skräp samtidigt. En gång hjälpte jag en fågel som hade fått tejp på munnen, berättar Hjalmar Edfors.

Men barnen tar inte bara hand om levande fåglar. En gång hittade de en död nötskrika i skogen, och bestämde sig för att begrava den.

– Vi la blommor där och sjöng sången ”Jag är en liten undulat” för den, fast på ett sorgligt sätt, säger Harry Andersson Nordqvist.

Sugen på fågelskådning?

Varje onsdag anordnas fågelvandringar runt Kyrksjön. Guidningen varar i två timmar, och under tiden går det att få en blick av bland annat svarthakedoppning och smådoppning i sjön. Längs promenadvägen finns hackspett, stjärtmes och gärdsmyg, och även en och annan sparv- eller duvhög som flyger förbi.

Kikare kan lånas ut till den som behöver, och några förkunskaper behövs inte.

Vandringen kostar 100 kronor, ingen föranmälan behövs.

Mer information finns på fagelguidning.se/kyrksjon.

Visa merVisa mindre

Observerar. Ingrid Krantz, Mika Carlsson och Vera Pistol Lundqvist säger att stora hål på soptunnor kan göra att fåglarna fastnar. Foto: Mikael Andersson