Barnen på förskolan Baltazar i Vasastan har gjort en egen bok, Saras resa genom naturen. Från vänster: Doris Brengesjö, Stina Gudmundson, Alva Calais Diatu och Fred Andersson. Foto: Linda Gren

Barnens debutbok får lysande recensioner

21 författare. En bok. Lysande recensioner. Vi i Vasastan träffade några glada, ovanligt unga, debutanter inför en stjärnspäckad bokrelease på Döbelnsgatan.

  • Publicerad 09:10, 19 maj 2018

Vissa författare skriver en mening per dag, andra ger som bekant ut flera böcker om året. Med tanke på att "Saras resa genom naturen" har hela 21 författare har den gått förhållandevis snabbt att färdigställa. I augusti förra året började barnen på Baltazar förskolor Norrmalm med förberedande arbeten.

– Vi fick börja med att berätta i tur och ordning om våra sommarminnen. Jag pratade väldigt mycket om stranden och lite om hotell och Grekland, säger Doris Brengesjö, 6 år.

– Och jag berättade om Capri och Cannes, fyller Fred Andersson, 5,5 år, i.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Boken, som barnen har skrivit själva, handlar om en flicka som heter Sara och som sitter ensam i en båt på havet. Hon hamnar på en ö där det finns arga lejon men hon får också en vän, Lisa. De hittar en svävande båt och med den tar de sig till Köpenhamn.

– Utanför zoo där träffar de elefanten Olle. Olles öron växer och växer och de upptäcker att han är en magisk elefant, säger Stina Gudmundson, 5 år.

Unga debutanter. Barnen på Baltazar förskola på Norrmalm har skrivit en bok tillsammans. Foto: Linda Gren

Vill man veta slutet får man läsa boken. Just nu är den upptryckt i fyra exemplar, men planen är också att den ska finnas på Stadsbiblioteket och att den ska kunna tryckas upp på beställning.

– Barnen har sagt att de vill att den ska finnas på biblioteket om andra barn skulle vilja läsa den, säger förskolläraren Rosel Öqvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att skriva tillsammans så många har gått bra.

– Det har varit roligt. I slutet var det lite svårt ibland men sen har vi kommit överens ändå, säger Doris Brengesjö.

"Saras resa genom naturen" har fått lysande recensioner, bland annat av Per Gudmundson på Svenska Dagbladet som är pappa till en av författarna. Dessutom har barnen haft en releasefest för sin bok. Flera håller redan på med uppföljare.

– Jag har ganska många olika idéer på hur jag ska börja, säger Doris Brengesjö.

Barnen på förskolan Baltazar har gjort en egen bok, Saras resa genom naturen. Foto: Linda Gren

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.