Inventerar. Papperskorgar med stora hål kan innebära en risk för fåglarna menar barnen. Foto: Mikael Andersson

Barnens förslag om snälla papperskorgar kan bli verklighet

I våras skickade barnen på förskolan Sjöängen i Norra Ängby in ett medborgarförslag om att göra Brommas papperskorgar mer säkra. Nu meddelar stadsdelen att man ska gå vidare med förslaget.

  • Publicerad 16:09, 10 jun 2020

I förslaget skriver förskolebarnen att Bromma stadsdelsförvaltning borde införa säkrare papperskorgar för fåglarna.

– Många av papperskorgarna är för farliga, det finns hål där de kan flyga in i och fastna, eller så äter de skräpet, sa förskolebarnet Ingrid Krantz i mitten av maj till BrommaDirekt.

Barnen vill rädda fåglar med snälla soptunnor

Barnen vill istället att snälla soptunnor ska införas, som ska ha kameror som håller koll på fåglarna, kunna rapa och säga tack, samt öppnas via en pedal. De lyfter den soptunna som finns vid Björklunds hage som ett bra exempel.

– När vi ser fåglarna i kameran trycker vi på ett larm som kommer låta som en ambulans. Men vi kan även trycka på en knapp som gör att papperskorgen vinkar med armarna, berättade Malva Bask från Sjöängens förskola i maj.

Ska föra dialog med barnen

Nu har barnens medborgarförslag tagits upp på stadsdelsnämndens senaste möte, och Tiina Kaski-Koivunen på lokal- och parkenheten tycker det är en rolig idé.

– Under sommaren kommer vi inventera vilka papperskorgar som stadsdelen hanterar, det finns en uppsjö av olika bostadsrättsföreningar som ansvarar för vissa papperskorgar, och trafikkontoret har också sina.

Förslaget kommer även skickas vidare till de enskilda fastighetsägarna. Tiina Kaski Kouvunen berättar även att stadsdelen ansökt om att placera ytterligare en pratande papperskorg i Beckombergaområdet, likt den vid Björklunds hage.

– I början av september kommer en av våra parkingenjörer träffa barnen på plats för att dels förklara hur vi jobbar, dels lyssna på barnens idéer, säger Tiina Kaski Koivunen.

Gehör. Barnen på förskolan Sjöängen skickade in ett medborgarförslag om snälla soptunnor i mars. Foto: Mikael Andersson