Alla på snö! Fjärdeklassarna Begum Hoton Konig, Yara Saud och Sofia Bergstrand från Farsta grundskola tycker att det är kul att testa längdskidor. Foto: Linda Gren

Barnens första tur på längdskidor

Projektet Alla på snö vill få fjärdeklassare att bli intresserade av skidåkning och mer fysiskt aktiva. Nu får Stockholms tioåringar prova på längdskidor gratis på Gärdet.

  • Publicerad 17:30, 31 jan 2018

Under fyra veckor kommer Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö finnas i Stockholm och låta stadens fjärdeklassare få prova på att åka skidor. Syftet är att barnen ska få en rolig dag och bli mer fysiskt aktiva.

Tillsammans med Stockholms stad kommer Alla på snö låta 2 200 barn testa på skidåkning gratis. De första två veckorna befinner sig arrangören på Gärdet med längdskidåkning, och de andra två veckorna är det i Hammarbybacken med alpin åkning som gäller.

– Det här är ett jättefint samarbete med Stockholms stad, det är ett roligt initiativ som inte är så vanligt i resten av idrotten, säger Charlotta Bürger Hyllienmark, verksamhetsansvarig för Alla på snö.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

StockholmDirekt är på Gärdet när fjärdeklassare från Farsta grundskola ska testa på längdskidor. Nasri Yasin har precis fått på sig skidorna och ska ut i spåret för första gången.

– Det är spännande, jag har aldrig åkt skidor förut. Jag trillade förut men det är bara att resa sig upp och pröva igen, säger han självsäkert.

Längre fram i skidspåret stakar sig Isabelle Benavente, Yara Saud, Sofia Bergstrand och Begum Hoton Konig fram. De tycker att det är svårt att hålla balansen på skidorna men roligt att testa på.

– Jag brukar åka slalom med min familj, men det är första gången jag åker längdskidor. Det känns pirrigt och svårt att hålla balansen, men nu har jag åkt ett tag så det känns lättare, säger Begum.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även gymnasieungdomar deltar under de fyra veckorna som en del av deras utbildning. De kommer inte att åka skidor, utan istället öva sig i pedagogiskt ledarskap. Sam Isaksson går i tvåan på Åva gymnasiet och läser barn-och fritidsprogrammet. Hans uppgift är att hjälpa barnen åka skidor och informera hur man ska vara en bra Alla på snö-kompis.

– Det är roligt att hjälpa barnen, man lär sig jobba med stora barngrupper och planera aktiviteter, säger Sam.

I år anordnas projektet för tionde året i rad, och åker runt i hela landet för att låta fjärdeklassare prova på skidåkning.

Skidtrix. Jasmine Lindberg, Igor Aggemyr Jädergård och Nasri Yasin visar sina nya skidkunskaper. – Det är första gången jag åker skidor, jag har redan trillat men det är kul, säger Igor. Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms största skulpturpark

Nyheter Konstchefens guide till Västertorps statyer Stockholms största offentliga skulpturpark är hela Västertorp. Det är 21 verk, utplacerade lite överallt på 1950-talet. Vi lät Mårten Castenfors, kulturförvaltningens big boss när det gäller konst,...söndag 27/5 8:30

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15