Inspiration. De franska jättarna ska göra Vårberg lite vänligare, hoppas konstnären. Foto: Stockholm konst

Barnens jättetankar blir konst i Vårberg

Jättarna kommer! Det är målbilden som eleverna på årskurs 2 i Söderholmsskolan har jobbat med i ett konstprojekt som har arrangerats av Stockholm konst. Nu visas åttaåringarnas alster upp på Vårbergs centrum fram till 5 september.

  • Publicerad 10:14, 20 jun 2019

Nästa år kommer det ett par nya invånare till Vårberg i form av jättar. De klättervänliga skulpturerna formges av den franska konstnären Xavier Veilhan och har dessutom gett utrymme för ännu ett konstprojekt i området: BOK - barnens offentliga konst. Genom det har man valt att involvera årskurs 2 på Söderholmsskolan.

Tillsammans med konstnären Anita Wernström Pitcher och curatorn Frida Cornell har de reflekterat över sina kommande grannar.

– Vi har jobbat visuellt med ordet jätte. Vad är det här? Är jättar bara dumma eller kan de vara snälla? Är man dum för att man är stor? Det har varit otroligt roligt att se deras entusiasm och skaparglädje, säger Frida Cornell.

Brev till jättarna

De workshops som har hållits tillsammans med skolans åttaåringar har resulterat i berättelser och brev om och till jättarna. De visas nu upp i form av tryckta affischer på väggarna i Vårbergs centrum och därmed har även barnens alster blivit offentlig konst. Utställningen invigdes tillsammans med barnen den 5 juni.

– De blev både uppspelta och exalterade. Plötsligt är de något i position till något annat, det var jättekul att se.

Att barn bjuds in till att reflektera över och skapa offentlig konst tror Frida Cornell är viktigt, både för varje individ personligen men också ur ett samhällsperspektiv.

– Barn är oerhört väl lämpade för att jobba med konst, de är fördomsfria. De får lära sig att se på sin omgivning på ett annat sätt, och omgivningen tillhör även alla barn. Konst i vårt offentliga rum är en demokratisk rättighet.

Barnens alster har blivit offentlig konst i Vårbergs centrum. Deras verk ställs ut till och med den 5 september. Foto: Elinor Karlin

BOK – Barnens offentliga konst

När: 5 juni – 5 september 2019.

Var: Vårbergs centrum.

Vad: Berättelser och brev till de inflyttande jätteskulpturerna.

Varför: Efter en konsttävling har det beslutats att skulpturerna Vårbergs jättar kommer att ställas ut i Vårberg från hösten 2020. De enorma jättarna formges av konstnären Xavier Veilhan och har en budget på 16 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre

Många förväntansfulla budskap syns inför jättarnas ankomst. Foto: Elinor Karlin