Hayder Hatem, arkitekt på Huge bostäder, har drivit projektet tillsammans med konstnären Eva Larsson. Foto: Christian Gustavsson/Huge

Barnens målningar blir offentlig konst i Skogås

Hundratals barn och ungdomar från Skogås har bidragit till ett konstverk som snart ska sättas upp i Skogås. Så fort vädergudarna ler mot området ska arbetet påbörjas.

  • Publicerad 13:59, 14 mar 2019

128 nya kakelplattor ska snart sättas upp i gångtunneln mot pendeltåget vid Skogås centrum. Varje hexagonformad platta kommer innehålla tre konstverk. Totalt ska 384 verk smycka väggen.

Konstverken är skapade av barn och unga i Skogås i projektet ”Sätt ditt spår”, ett samarbete mellan Huge bostäder och konstnären Eva Larsson. Under hösten delades mallar ut på skolor och fritidsgårdar med uppmaningen att rita ett självporträtt, en valfri bild eller skriva ett ordspråk på sitt hemspråk.

– Vi har fått in massvis med bilder, säkert 800 stycken. Så jag var tvungen att mot min vilja sålla lite, berättar Eva Larsson.

Hela väggen ska få 1 200 nya kakelplattor. Tillsammans med det nya konstverket är det tänkt att göra gången, som har ansetts mörk och otrygg, mer trygg. Väggen ska också lysas upp av nya spotlights.

Arbetet ska starta så fort det har blivit lite varmare, eftersom plattsättaren inte vill riskera minusgrader.

Det är mycket kärlek till Skogås och budskap om att ta hand om varandra. Det här är en mörk plats i dag och det skiner igenom att de vill göra den tryggare

Molekyler. ”Jag tänkte på molekyler. Små beståndsdelar som knyts ihop till något större precis som människor i ett samhälle.” Foto: Christian Gustavsson/Huge

Eva Larsson har tidigare smyckat en pelare i Vårby gårds centrum på ett liknande sätt med bilder och budskap från hundratals Vårbybor.

Precis som i Vårby har budskapen i de inskickade verken varit fulla av kärlek till sin ort.

– Det är mycket kärlek till Skogås och budskap om att ta hand om varandra. Det här är en mörk plats i dag och det skiner igenom att de vill göra den tryggare, säger Eva Larsson.

Verken kommer sitta ihop i större cirklar och bindas ihop av spår, som på en pendeltågskarta.

– Jag tänkte på molekyler. Små beståndsdelar som knyts ihop till något större precis som människor i ett samhälle.

Foto: Privat