Barnens ord bli månadsskiva i Farsta

I ett nytt projekt får förskolor i Farsta vara med och skapa sånger om årets alla månader. "Barnen associerar ofta hela annorlunda än vad vi gör", säger initiativtagaren Micaela Gustafsson från Hökarängen.

  • Publicerad 11:54, 19 maj 2015

Det var en så rolig utmaning att jag fastnade för konceptet

Det är både regnigt och kallt ute och majsolen känns långt borta när vi står utanför förskolan Morkullan i Tallkrogen. Kylan till trots cyklar ett par barn i regnställ glatt runt på gården och en bit bort gräver några andra i sandlådan. Inomhus är det desto varmare. I förskolans ena lekrum har den äldre barngruppen samlats för att sjunga några låtar – som de själva varit med och skapat.

– Jag kom på idén när jag och min kollega Hanna Rosén på Teater Tiddelipom gjorde en levande julkalender i Farsta centrum för två år sedan. Då bad jag barn på förskolor i området skicka in ord som de associerade med julen och sedan skrev jag om det till en låt. Och det var en så rolig utmaning att jag fastnade för konceptet, berättar Micaela Gustafsson, som efter julkalendern bestämde sig för att ta idén ett steg till.

Ord för varje månad

I det nya projektet deltar 14 förskolor och familjedaghem i Farsta. Varje månad får barnen skriva ned ord de kopplar till just den månaden och sedan skickar de orden till Micaela Gustafsson, som komponerar om dem till en låt.

Micaela Gustafsson säger att det alltid är spännande när hon får tillbaka orden eftersom barnen inte alltid associerar till månaderna på det sätt som vuxna gör.

– Till exempel sa ett barn "bada" i februari – men då kanske denne precis hade varit på semester? säger hon och fortsätter:

– I marslåten, som fick namnet "Spring ut", försökte jag få in så många av barnens ord som möjligt medan jag i aprillåten fastnade för ordet "vårskor". Och just nu håller jag på med majlåten, men den är inte klar än.

Konsert nästa helg

Tanken är att projektet ska sluta i en skiva med alla månadslåtar tillsammans med en notbok och en stor konsert i maj nästa år. Men innan dess blir det en försmak av projektet under Farsta mat- och kulturfestival nästa helg.

– På torsdag ska förskolan Morkullan och jag uppträda tillsammans med familjedaghemmen Knallen och Cherstin Roséns och sjunga några av de låtar som vi hittills har skapat.

"Inte typiska barnlåtar"

När barnen på förskolan Morkullan provsjunger låtarna tar de verkligen i från tårna – och några dansar också med i melodin. Det är texttunga låtar och inte helt lätta för en grupp förskolebarn att lära sig, men det är inget som hörs i dag.

– De har lärt sig texterna fortare än mig! Jag måste fortfarande ha fusklapp, säger Anita Sellman, som är förskolepedagog på Morkullan och fortsätter:

– Men det är kul att de inte är typiska barnlåtar, inte så förenklade, för barnen är verkligen fantastiska på att lära sig.

– Anita, jag är svettig! utbrister ett barn plötsligt.

– Är det kul att sjunga då? frågar Anita Sellman barnen och alla skriker i kör:

– Ja!

Lär sig årstiderna

Barnen har precis sjungit klart en årslåt, som var en del av ett förprojekt till det månadsprojekt de jobbar med nu.

– Vad heter årstiderna nu då?

– Sommar, höst, vinter, vår, runt, runt, runt, svarar barnen, precis som låttexten går.

– Hör ni? Det brukar inte barnen kunna i den här åldern, säger Anita Sellman.

Uppträder under mat- och kulturfestivalen

Torsdagen den 28 maj kl 13.30 uppträder Micaela Gustafsson med barn från Morkullan och familjedaghemmen Knallen och Cherstin Roséns i Farsta centrum.

Lördagen den 30 maj kl 15.00 blir det en konsert med lite äldre barn tillsammans med ett liveband.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaos i t-banan – då kör SL tomma bussar

Nyheter Passagerare nekas att kliva på SL har satt in förstärkningsbussar för att kompensera för strulet längs t-banans gröna linje. Men resenärerna är bara tillåtna att åka i ena riktningen. Istället för att släppa på folk väljer SL att...måndag 25/6 17:00

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57