Barn från Fritids Bagarmossen täckte för några veckor sedan över texten "Fuck" med snö. De tejpade även fast pappershjärtan med kärleksbudskap som "Alla får vara kära i vem man vill". Foto: Privat

Barnens svar på hatklottret i Bagis

Husväggen mitt emot förskolan Grönmossen i Bagarmossen har sedan i höstas prytts av budskapet "Fuck pride". I den långa väntan på sanering har barnen svarat – med kärlek.

  • Publicerad 15:33, 16 feb 2018

I samband med Halloween förra året utsattes Bagarmossen för vandalisering och omfattade hat- och hotfulla budskap mot Pride. Bland annat hade en regnbågsfärgad lekstuga på en förskola blivit vandaliserad och fönster som prytts med Prideflaggan krossats. Dessutom upptäcktes klotter som "testa oss Pride" och "Fuck pride" på husfasader i området.

En del av de klottret, "Fuck pride", som sprayats på en husvägg mitt emot förskolan Grönmossen i Bagarmossen har fortfarande inte tagits bort.

– Detta är ju en husvägg som alla barn ser varje dag. Många har reagerat väldigt starkt på detta och undrar varför det finns ett sådant hat, säger Anna Palmqvist, aktiv i nätverket Regnbågsfamiljer längs linje 17.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anna Palmqvist är också fritidspedagog på Bagarmossens skola, som för en tid sedan bemötte klottret på sitt sätt.

– Barnen tyckte det var tråkigt att se det så vi gick dit och tejpade på pappershjärtan med texter med kärleksbudskap. Detta måste bemötas med mer kärlek och kunskap.

Men väder och vind gjorde att det snabbt lossnade igen. Anna Palmqvist och andra medlemmar i nätverket har upprepade gånger kontaktat bostadsrättsföreningen i fråga för att få bort klottret permanent.

– Men det har mest varit vaga svar. Vi har erbjudit oss att måla över hatklottret i väntan på att något händer, säger Anna Palmqvist.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men när StockholmDirekt når bostadsrättsföreningen är beskedet tydligt.

– Jag säger som jag sagt till dem: sanering är beställd men det går inte att sanera på en putsfasad i minusgrader. Behandlas väggen med kemikalier och vatten, och det går in i väggen, uppstår en sprängeffekt. Saneringen kommer genomföras så fort det blir mildare, säger Madelene Flodman, ledamot i bostadsrättsföreningen.

Är det aktuellt att måla eller täcka över det tills dess?

– Om det inte blir mildare nästa vecka kommer jag personligen att täcka över det, säger Madelene Flodman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48