Nästa vecka börjar badbussarna rulla i Söderort. Foto: Karin Nilsson

Barnfamiljer inte längre välkomna på badbussarna

Barn under tio år och deras föräldrar får inte längre åka med badbussarna till Gålö. De får inte plats, säger staden.

  • Publicerad 09:16, 18 jun 2015

De populära badbussarna som Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning kör varje sommar till Gålö i Stockholms södra skärgård, kommer att gå även i år. Bussarna är gratis och avgår varje dag, måndag till torsdag, i sex veckor. De hämtar upp barn och ungdomar i Östberga, Hagsätra och Högdalen och syftet är att ge barnen en möjlighet att komma ut i skärgården, framförallt de som annars inte har chans att åka från stan. Barnen är på Gålö i fyra timmar, därefter går bussarna tillbaka.

Inga barnfamiljer i år

Hittills har två bussar hyrts in för att plocka upp barnen och deras föräldrar. Bussarna har stannat vid två badplatser på Gålö, Simpvik och Sävnäs. Den senare passar yngre barn, därför har de kunnat hoppa av där.

I år kommer inga barnfamiljer att få åka med. Orsaken är att de tar för mycket plats på bussarna.

– Bussarna blev fulla väldigt fort förra året. Familjerna har mycket saker med sig, barnvagnar och annat, och det gjorde att vi kunde bli en timme försenade till badplatserna. Ungdomarna fick knappt plats, säger Oscar Lahne, fritidsledare som jobbar med bussarna.

De nya reglerna innebär att enbart barn och unga i åldern 10-17 år, utan vuxna, får åka med. Alla under tio år får därmed ta sig till en badplats på egen hand.

Yngre barn får inte längre åka med, hur kan det vara okej?

– Barnfamiljer får självklart åka till Gålö och bada men de får ta sig dit på egen hand. Intresset för att åka med de här badbussarna har ökat ofantligt mycket, och ökar varje år, och till slut blir det för mycket folk, säger Agneta Stenborg, fritidschef i Enskede-Årsta-Vantör.

Egentligen är de här bussarna riktade till barn och unga som är 10 till 17 år och det vill vi göra lite mer tydligt nu, tillägger hon.

Inga extrabussar

Dessutom kan bussen inte längre stanna på ett säkert sätt vid Sävnäs, utan måste stanna i en kurva, därför har man valt att inte åka dit alls i år.

– Vi fick stanna på ett bättre ställe tidigare, men det är ändrat i år, och då kan vi inte garantera säkerheten, säger Agneta Stenborg.

Tidigare år har extra bussar satts in vid behov så att alla som velat kunna åka med. Förra sommaren togs upp emot fyra bussar in när trycket var som störst. I år begränsar man det till max tre bussar som går till Gålö var dag, en per avgång. De som inte får plats får hoppas på bättre tur nästa gång.  

Varje buss kommer att ha 44 platser och totalt 14 fritidsledare kommer att följa med på badturerna för att hålla koll på barnen och ordna olika aktiviteter ute på Gålö. Badbussarna börjar köra nästa vecka, måndag 22 juni, och rullar till och med 30 juli.

Badbussarna

Var: Avgår klockan 11 från Östbergatorget 21 via Gullmarsplan, Olshammarsgatan i Hagsätra via Rågsveds skolgränd och Högdalens simhall via Dalens sjukhus. Framme i Simpvik klockan 12.  

När: Måndag till torsdag vecka 26-31.

Hur: Gratis. Ta med badkläder och matsäck. Mellanmål serveras på plats. Barn i åldern 10-13 år ska visa intyg på att de kan simma 50 meter och ha ett skriftligt godkännande från föräldrarna/vårdnadshavare. På Gålö kan du bada, fiska, spela pingis, fotboll, brännboll och massa annat.

Visa merVisa mindre