Lekmästare. Alla får vara med när barnskötaren Åsa Karlsson drar igång någon av sina 999 lekar. "Min morfar är min idol. Han var personen som alltid lekte, som pratade med alla och vi var så tighta. Jag har alltid velat bli som honom", säger hon. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Barnskötaren som kan 999 lekar

En eldsjäl i det lilla. Born and raised i Skärholmen. I 23 år har Barnskötaren Åsa Karlsson lärt Skärholmens barn allt som finns att veta om att leka.

  • Publicerad 14:50, 24 nov 2017

– Åsa är bäst!

– Hon hittar på lekar!

– Hon kan 999 lekar!

– Och alla får vara med!

Peppen är enorm på lekparken vid Ekholmsskolan, högst upp på Skärholmshöjden, den här gråmulna onsdagseftermiddagen. Barnskötaren Åsa Karlsson, som enligt legenden kan 999 lekar, har blivit nominerad till Årets Eldsjäl på Röda Linjen.

Men den titeln vet hon inte riktigt om hon håller med om.

– En eldsjäl gör mer, på riktigt. Men jag kanske en eldsjäl i det lilla, på hemmaplan och på mitt jobb, säger hon och fortsätter:

– Anders Peterson i JKS, han är en eldsjäl på riktigt. Jag vill bli som Anders. Men kanske är det så att alla behövs på sitt sätt, att vi alla är pusselbitar. Så borde det i alla fall fungera, i den bästa av världar.

Åsa hittade sin plats i pusslet direkt. Hon har bott i Skärholmen hela livet och gick som barn på Ekholmsskolan. När hon gick gymnasiet praktiserade hon där och direkt efter började hon jobba där. Det var 23 år sedan.

– Jag har hittat min plats här och trivs så bra. Jag vet inte ens hur man skriver ett CV eller söker jobb, skrattar hon.

Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Nu känner hon de flesta i området. Kan inte gå någonstans utan att stanna för ett hej eller en kram. Till och med de hårda grabbarna på hörnet minns sin gamla lekledare.

– Jag har aldrig känt mig otrygg här i Skärholmen. Och jag stör mig inte på att alla vill hälsa och kramas, det hade varit mycket värre om de sa ”akta er, där kommer den där Åsa”.

Lekarna är hennes viktigaste verktyg i att göra världen bättre. Att leka lär barn att samarbeta, öva språket, förstå sammanhang och tränar fantasin. Och det är något även vuxna borde hålla på med, tycker Åsa Karlsson, som brukar "tvinga med" även sina kollegor och föräldrarna på olika upptåg.

– Det behövs mer lek åt folket! Då tror jag att alla mår bra. Man glömmer tid och rum, och släpper alla bekymmer för stunden. Men vi borde också bli bättre på att se varandra mer, hjälpa varandra, hålla upp dörren. Det är egentligen inte så svårt att göra något som kan hjälpa någon annan.

Ur nomineringen:

Åsa är mycket varmt omtyckt av vuxna och barn. Hon är godhjärtad. Åsa är min bästa vän sen vi var 7 år gamla. Nu är hon min bästa svägerska. Åsa gör så mycket för vänner och familjer. Uppvaktar människor med kärlek. Därför tycker jag att hon ska lyftas i Skärholmen för allt gott fint Åsa gör för alla. Åsa du är min förebild och eldsjäl.

Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Årets eldsjäl på Röda linjen 2017

Under några veckor har alla haft möjlighet att nominera någon som är verksam i området till priset. En jury har sedan gått igenom de nomineringar som kommit in och valt ut sex finalister.

Den här veckan presenterar vi de tre första. Resterande finalister presenteras nästa vecka. Efter det är det din tur att rösta – vem förtjänar det ärofyllda priset?

Måndag 4 december startar omröstningnen på www.eldsjal.mitt127.se.

Juryns röster och allmänhetens röster kommer väga lika tungt när vinnaren ska utses.

Prisutdelning för Årets eldsjäl kommer ske under Mitt 127:s vinterfestival i Skärholmen.

Röda Linjens eldsjäl arrangeras av Mitt127 och SkärholmenDirekt, BotkyrkaDirekt och HuddingeDirekt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.