Det var här på tunnelbanestationen i Masmo som olyckan inträffade. Erica Eriksson blev vittne till händelsen. Foto: Mostphotos/Privat

Barnvagn med barn i drogs med tunnelbana

I mitten av april fastnade en barnvagn med ett barn i halvvägs in genom en tunnelbanedörr. Mamman stod kvar på perrongen och såg sitt barn åka iväg och barnvagnen slås sönder mot tunnelväggen. – Då hörde jag någon skrika som ett djur. Samtidigt ser jag tunnelbanan åka in i tunneln med halva barnvagnen utanför, berättar ett ögonvittne för StockholmDirekt.

  • Publicerad 10:34, 8 maj 2019

Den 17 april klockan 07.42 ska en kvinna ta tunnelbanan från Masmo med sina barn, varav det ena sitter i en barnvagn. När de är på väg ombord stängs tunnelbanedörrarna och klämmer fast barnvagnen – en dubbelvagn där barnet sitter längst fram. Mamman och det äldre barnet är kvar ute på perrongen. Vanligen brukar dörrarna öppnas om något fastnar, men det händer inte. I stället börjar tunnelbanan rulla med barnvagnen utstickandes ur dörrparet. När perrongen tar slut krossas barnvagnen mot väggen.

Erica Eriksson blev vittne till händelsen när hon gick ner för trapporna mot perrongen.

– Jag hade gått genom spärrarna och blippat mitt kort och var på väg ner för trappan. Då hörde jag någon skrika som ett djur. Samtidigt ser jag tunnelbanan åka in i tunneln med halva barnvagnen utanför, säger hon.

"Slet barnet ur hans famn"

Erica Eriksson tar hand om mamman som blev kvar på perrongen och ringer 112. De väntar på perrongen i det anmälaren upplever som 5–7 minuter innan ett tåg i motsatt riktning kommer in på stationen.

– Sedan kom det en man på tåget från Vårby gård med det här lilla barnet i famnen och en del av barnvagnen. Mamman slet då barnet ur hans famn. Han lämnade in barnvagnsdelen i kuren och försvann sedan snabbt. Han var tydligen städare på MTR.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

MTR Tunnelbanan kan bekräfta händelsen.

– Först och främst var det lyckligtvis ingen som blev fysiskt skadad i händelsen. Men vi ser det som en väldigt allvarlig händelse, säger Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR Tunnelbanan till HuddingeDirekt.

Fredrik Bouvin, säkerhetschef på MTR Tunnelbanan. Foto: Viktor Fremling/MTR

Direkt efter händelsen togs tåget och den aktuella föraren ur trafik. Både en vagnteknisk utredning och en trafiksäkerhetsutredning inleddes. Den vagntekniska utredningen har inte kunnat visa några tekniska fel på tåget. Preliminärt tyder det på att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom händelsen.

Ska det gå att åka iväg när en tunnelbanedörr inte är stängd?

– Det ska inte hända när det tekniska stödsystemen fungerar och gällande rutiner följs. Föraren ska visuellt kontrollera att inget sitter fast innan han stänger dörrarna. Sen ska föraren snabbstarta tåget, det är en form av säkerhetsstart som kontrollerar att alla dörrar är stängda och att man har grön signaI i tunneln. Men man kan också manuellt starta tåget. Det ska man inte göra, men det är tekniskt möjligt på de äldre tågen, vilket det här var. På de nya tågen är det lite mer barriärer. De preliminära utredningarna visar att det är mänskliga faktorn som varit en grundorsak i händelsen, men vi behöver avvakta slutgiltiga utredningen innan vi kan säga alla detaljer.

Har ni tillräckliga rutiner för att detta inte ska hända igen?

– Vi gör 12 miljoner dörrstängningar per år och under de tio åren som vi bedrivit tunnelbanan i Stockholm är det här allvarligaste händelsen vi haft med något som klämt i tunnelbanedörr. Vi har rigida processer och rutiner för att förhindra det här. Men det är inte tekniskt omöjligt att det kan inträffa, säger Fredrik Bouvin.

Föraren har inte återgått i tjänst och det är ännu oklart om han kommer göra det. Enligt MTR mår han väldigt dåligt efter det inträffade och de ska låta säkerhetsutredningarna och läkaren säga sitt innan ett beslut fattas om förarens framtid.

Det var här på tunnelbanestationen i Masmo som olyckan inträffade. Foto: Mostphotos

Erica Eriksson blev vittne till händelsen på Masmo tunnelbanestation. Foto: Privat

Vittnet Erica Eriksson blev själv chockad av händelsen.

– Det var det värsta jag har varit med om. Jag har varit så frustrerad och mått extremt dåligt. Det var hemskt, det var nog det värsta jag sett. Jag har gråtit jättemycket efter det här. Den här mamman hade ett barn med sig. Skräcken när hon skrek, ångesten i hennes ögon kommer att sitta i resten av livet. Det var hemskt.

Nu hoppas hon att händelsen utreds ordentligt.

– Någon borde ha kommit dit och hjälpt kvinnan. Hon behövde hjälp och krisstöd. När jag pratade med polisen om detta efteråt var det ingen som riktigt brydde sig. Det känns bara så nonchalant. Det är det som är så pass frustrerande så här efteråt.