Brinner. Den öppna elden innanför entrén välkomnar besökarna och hålls vid liv från öppning till stängning. Foto: Sara Ringström

Basils fisk lockar alla till Sätra

 En tre kilo tung karp tillagad långsamt över öppen eld. Många gäster reser över hela stan för att äta irakiska Mazgoofs specialitet. Det är dags för vårt andra stopp i serien om matställen på röda linjen: Sätra.

  • Publicerad 14:10, 12 maj 2017

Man ska kunna ha fest, dricka och må gott där man bor

Basil Tomi öppnade sin irakiska restaurang i Sätra centrum för fyra år sedan. Efter två slitsamma år fick folk upp ögonen för den. Idag vallfärdar gäster från pendeltågslinjernas slutstationer för att äta hans specialtet med samma namn som restaurangen: mazgoof.

– Det är det här, säger Basil Tomi och går fram till restaurangens hjärta, den öppna elden.

Intill den, nedstuckna med två pinnar, sitter två gigantiska fiskhalvor. De lagas långsamt, under en timme, i värmen från elden. Det är en traditionell assyrisk maträtt. Smaken av den är ett av de minnen Basil Tomi fick med sig från hemlandet när han 17 år gammal lämnande ett Irak i krig.

– Mat betyder jättemycket för mig, det syns väl på mig, säger han samtidigt som han klappar sig på magen och skrattar innan han fortsätter:

– Mat är kultur. Det är en assyrisk och babylonisk rätt, men hit kommer svenskar, spanjorer, araber, syrianer och alla sorters människor. Jag har haft gäster här som kommit till Stockholm med Finlandsfärjan och åkt hit för att äta mazgoof innan de åkt tillbaka.

Vattenpipa på terrassen

Det är onsdag tidig kväll på restaurangen. Några Sätrabor är här för att ta några öl efter jobbet, på terrassen röker folk vattenpipa.

Förutom mazgoof finns det andra fisk- och skaldjursrätter, meze och grillrätter. Men det är den som de långväga gästerna kommer hit för. Familjen Tarquí har åkt kommunalt hit från Haninge för att dela på en mazgoof. Ingen gör fisk som Basil och hans personal, förklarar de.

Det är en assyrisk och babylonisk rätt, men hit kommer svenskar, spanjorer, araber, syrianer och alla sorters människor.

I centrum. Basil Tomi öppnade Mazgoof i Sätra centrum för fyra år sedan. Foto: Sara Ringström

Långväga gäster. Familjen Tarqui från Haninge är här för tredje gången. ”Den här fisken finns ingen annanstans”, säger Alexander bak till höger i bild. Foto: Sara Ringström

Karpfisk. En fisk väger mellan två och tre kilo och tar en timme att laga till. Foto: Sarra Ringström

Vattenpipor. Många kommer för att röka vattenpipa på restaurangens terrass.

Irakisk livemusik

Nancy Tarquí är här för tredje gången.

– Så här smakar fisken i mitt hemland Bolivia, så jag beställer alltid den här. Men det är bra att boka bord innan, det kan bli fullt, säger hon.

På helgerna är det irakisk livemusik på restaurangen och inte sällan fullsatt. Basil tycker att bra restauranger i orten är en rättighet.

– Det måste finnas bra restauranger också utanför innerstan, man ska kunna ha fest, dricka och må gott där man bor. Det här är som mitt hem folk kommer till och de ska också känna sig hemma här, oavsett om de är glada eller ledsna, säger Basil.

Öppnar libanesisk krog

Han äger fem restauranger runt om i stan idag. I sommar öppnar han en libanesisk restaurang i gamla Lincoln i Vårby gård.

Restaurangen har en Facebooksida som Basil skapat. Där håller han noga koll på vad han får för omdömen. Den som sätter ett lågt betyg kan räkna med att höra från ägaren själv.

– Det var en man som gav restaurangen en etta i betyg. Då skrev jag till honom och frågade varför han var missnöjd. Då sa han ”jag fick inte maten tillräckligt snabbt”. Då tänkte jag ”ah, okej”. För det går långsammare här. Mat ska lagas med kärlek, då får det hellre ta lite tid, säger Basil Tomi.

Fiskrestaurang

Restaurang Mazgoof ligger inne i Sätra centrum. Här serveras mazgoof, fisk- och skaldjur, grillrätter och Meze.

Öppettider: vardagar 14-22, fre-lör 12-01, sön 12-21

Hemsida: mazgoof.se

Facebook: @MazgoofSatra

Har du tips på andra matställen vi borde besöka? Tipsa oss på redaktion@sodrasidan.se eller ring oss på 08-740 07 82.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.