Eldsjäl. I 41 år har Jan "Isse" Isaksson varit aktiv i BK Järva. "Många föreningar har försvunnit under åren, men vi har lyckats vara kvar." Foto: Emma Löf Hagström

Basketcoachen som vill lyfta Järvas unga

Sedan 41 år tillbaka har Jan ”Isse” Isaksson varit aktiv i BK Järva på olika sätt. Nu är han en av tre nominerade till en utmärkelse som Årets barn- och ungdomsledare.

  • Publicerad 17:02, 25 feb 2020

Min filosofi är stötta, heja och fråga om det har varit kul. Jag frågar aldrig om de vann eller förlorade.

”Tjena Ice, hur är läget?”

Dörren in till Husbyhallen hinner knappt gå igen bakom Jan ”Isse” Isaksson innan han får sin första fistbump. Han spricker upp i ett leende.

– Jo men det är bra! Dags att träna barnen?

Den unga tjejen nickar glatt och går vidare ner mot planen med en stor väska slängd över axeln. Hon är en av många som genom BK Järva fått chansen att bli tränare i klubben vid tidig ålder. Något som visat sig vara ett framgångsrecept.

– Många föreningar i Järva har försvunnit under åren, men vi har lyckats vara kvar. För några år sedan kom vi fram till att det är perfekt att engagera unga personer som ledare väldigt tidigt, dels för att vi märker hur mycket de växer av att få ta ansvar, men också för att det blir en väldig sammanhållning och att folk stannar i klubben, säger Isse, och fortsätter:

– Jag vill hålla barnen borta från skiten och att de ska ha en vettig sysselsättning. Det är min största motivation.

Isse tillbringar i dagsläget hela sina arbetsdagar i Husbyhallen. Han är klubbchef, ledare för flera barngrupper och mentor för de unga ledarna, som vissa bara är runt 13 år.

– Då får de träna sjuåringar. Det blir mest lek med bollen, men det gör väldigt mycket. Jag kör mentorskap med ledarna och coachar dem i hur man coachar. Innan och efter träningar har vi genomgång. Sedan är det självklart vi vuxna i klubben som tar alla föräldrafrågor och sådant.

Engagerad. "Stötta, heja och fråga om det varit kul" är ledorden i Jan "Isse" Isakssons ledarskap. Foto: Emma Löf Hagström

”Stötta och heja”

För Isse själv började allt också vid en väldigt tidig ålder. När han var sex år flyttade han till Husby, och tre år senare, 1979, gjorde han sin första basketträning i Husbyhallen.

– Egentligen ska jag väl tacka pappa för att det blev basket. Jag spelade både basket och fotboll och var mycket bättre på fotboll, men pappa pushade mig för hårt där, så jag blev anti. Då blev det basketen som fick vara kvar; det blev roligare när det inte var så hård press.

Han berättade att den erfarenheten är något han burit med sig genom livet, och haft i bakhuvudet sedan han startade sin tränarkarriär.

– Min filosofi är stötta, heja och fråga om det har varit kul. Jag frågar aldrig om de vann eller förlorade. Jag frågar vad som var roligast, och då kan det vara alltifrån något som hände under själva matchen till att någon i pausen kanske råkade trampa på en vattenflaska.

Bevis på att det är viktigt

För någon vecka sedan fick han reda på att han är en av tre nominerade till RF-SISU Stockholms pris Årets barn- och ungdomsledare. När Isse får frågan om vad nomineringen betyder för honom vet han först inte riktigt vad han ska svara. Sedan tar han upp sin telefon.

– När nyheten kom ut var det en del som delade artikeln på sociala medier. En tjej skrev ”Jag har ofta tänkt på att om jag skulle få frågan ’vem har betytt mest under din uppväxt’, så skulle mitt svar utan tvekan vara min första baskettränare Isse Isaksson. Det du gör varje dag gör skillnad för många”.

Isse harklar sig.

– Det är så stora ord, det går nästan inte att ta in. Det är nog just det där. Uppskattningen. Att få känna att allt är värt det, att det jag gör och har gjort betyder något.

Jan "Isse" Isaksson

Ålder: Fyller 50 i sommar

Bor: Vällingby

Familj: Sambon Mia, hunden Newton, kaninen Hilton

Intressen: Fiske och tv-spelet Fifa

Gör: Klubbchef, ledare och tränarmentor i BK Järva.

En av tre nominerade som Årets barn- och ungdomsledare av RF-SISU Stockholm. Här kan du läsa mer om den andra nominerade från Järva.

Utmärkelsen delas ut i samband med RF-SISU Stockholms årsstämma den 25 mars.

Prissumman är 10 000 kronor som ska gå till föreningens barn- och ungdomsverksamhet.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt