Kungsholmen Basket erbjuder en kurs i studieteknik för basketungdomarna och deras föräldrar. Foto: Linda Gren / Kungsholmen Basket

Basketklubben hjälper unga med plugghjälp: "Vill ta ansvar"

Ett sätt att ta socialt ansvar. Kungsholmen Basket erbjuder ungdomarna som är aktiva i föreningen samt deras föräldrar en kurs i studieteknik - och närvaron har hittills varit hundraprocentig.

  • Publicerad 18:30, 19 jan 2017

För klubbchefen Oskar Kotsalainen handlar initiativet om att ta ansvar i samhället.

– Vi vill generellt ha en positiv inverkan på de barn och ungdomar som finns i området vi verkar i. Som förening måste man ha en medvetenhet om att 99 procent av de som sysslar med idrott under uppväxten inte blir heltidsprofessionella. Det de flesta får med sig är goda värderingar och en kul tid tillsammans med vänner, säger Oskar Kotsalainen.

Universitetslärare lär ut

Idén föddes i och med att universitetsadjunkt Matti Karlström är och har varit aktiv i föreningen. Han fick frågan om att hålla i dessa kurser av Oskar Kotsalainen och numera håller Matti Karlström två gånger varje säsong i en heldag där han lär ut studieteknik, det vill säga hur man får idrottandet att gå ihop med studier på bästa sätt. I år är tredje året för initiativet.

– Familjerna som finns runt föreningen tycker att skolan är viktig och den åsikten delar vi. När vi hör med våra ungdomar så är det vissa som tyckt det varit svårt att få ihop träningar och matcher med studier på högstadiet och gymnasiet. Det handlar mycket om framförhållning om man ska få saker att fungera. Dygnet har bara 24 timmar, säger Oskar Kotsalainen.

LÄS ÄVEN: "Kungsholmen basket startar damlag"

I februari är det dags för årets första kurs i Konradsbergshallen där spelare som är födda 2002 och deras föräldrar bjuds in.

– Tidigare år har alla spelare som bjudits in deltagit så det är väldigt populärt hos familjerna. Jag tror att många inser att skolan faktiskt är viktigare än att sätta bollar, säger Oskar Kotsalainen.