Försenas. Det kommer inte bli någon bastu vid Sätrabadet i år. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Bastu vid Sätrabadet försenas

Att få till en permanent bastu vid Sätrabadet har visat sig vara krångligare än stadsdelsförvaltningen och bastuentusiaster först trodde. Senaste prognosen: ingen bastu innan årsskiftet.

  • Publicerad 12:44, 13 aug 2019

Planen var att en permanent bastu skulle stå öppen för allmänheten innan årsskiftet. Men nu ser det ut som att bastuentusiaster kommer få behålla kläderna på ett tag till.

– Det är mer komplicerat än vi först trodde, sammanfattar Sara Heppling Trygg, avdelningschef på stadsdelsförvaltningen.

Klubbat: Det blir en bastu vid Sätrabadet

Bastun vid Sätrabadet ska byggas av stadsdelsförvaltningen och sedan drivas av föreningen Sätrastrandsbadets bastuförening.

– Vår tidsplan var att den skulle vara på plats innan årsskiftet. Men efter dialog med föreningen gällande utformning och placering av bastun är vi överens om att det måste fördröjas lite, för att det ska bli så bra som möjligt, säger Sara Heppling Trygg.

"Hellre bra än snabbt"

Det svåraste har varit att hitta en bra placering för bastun, säger hon. Den ska vara nära vattnet utan att störa andra badgäster, vara lättillgänglig och gå att dra el till.

– Vi laborerar lite med olika placeringar, som alla har massvis med för- och nackdelar. Klart är att det ska vara vid Sätrabadet och vårt fokus är att det ska vara så nära vattnet som möjligt. Men vi har inte så bråttom, vi vill hellre att det blir bra än att det blir klart snabbt, säger Uje Brandelius, bastuföreningens ordförande.

Och sedan gäller det att söka bygglov och andra tillstånd som behövs.

– Det är lite utanför vårt vanliga verksamhets- och kompetensområde, så det kräver lite mer av oss. Arbetet har varit vilande under semestern, men nu ska vi ta tag i det igen och målet är att få till det så fort det går, säger Sara Heppling Trygg.