I fyra års tid har Axel Overödder, här med sin hund Leifi, bott till sjöss. Nyligen har han lagt sig för ankar i Bromma. Foto: Mikael Andersson

Båtägare i Bromma slår tillbaka mot pirathamnsrykte

En liten ansamling båtar har växt fram i närheten av Minneberg i Bromma. De har pekats ut som de som tidigare legat illegalt vid Årstaviken. Det stämmer inte, menar Axel Overödder, som nyligen lagt sig för ankar.

  • Publicerad 16:40, 20 sep 2019

I början av veckan avhystes båtägare som i flera års tid legat illegalt vid en pir i Årstaviken. I samband med det kom rapporter om att de som inte fått sina båtar beslagtagna istället flyttat över till Bromma.

– De har flyttat bort till Ulvsundasjön nedanför Minneberg, jag skulle gissa att det är en 6-7 båtar som ligger där. Det är bedrövligt, sa Jan Ferb vid Sjöpolisen till P4 Stockholm.

Och mycket riktigt ligger det sju båtar ute vid Minneberg, halvt gömda i vattnet bakom strandkantens buskar och träd. Några boende i området traskar förbi på stigen som går längs med vattnet. De tycker inte om att båtarna lagt sig till rätta här, och flera är oroliga för att det kommer bli skräpigt.

Polisen misstänker: Ny "pirathamn" i Bromma

Brandrisk

Stigen är också en del av Minnebergsborna Hasse och Birgitta Edsmans vanliga promenadstråk. De är bekymrade över brandrisken, eftersom det brann i en pråm i Årstaviken nyligen.

– Men de som har ansvar för sånt här har nog koll på att båtarna ligger här. De kommer nog inte få vara kvar, säger Hasse Edsman.

För Hasse och Birgittas del får båtarna gärna ligga där, så länge de inte skräpar ner. Men bäst hade varit om det hade gått att fixa en mer ordnad plats de kunde ligga på, menar paret Edsman.

Tidigare låg båtarna i Axelsberg, men kördes bort av polis. "De kom i tid och otid, och hotade med att beslagta båtarna", säger Axel Overödder. Foto: Mikael Andersson

Kommer från Axelsberg

Längs stigen, på väg ned mot båtarna, kommer Axel Overödder gåendes med en matkasse i handen. I släptåg har han hunden Leifi, en tolv år gammal rottweiler.

– Jag har legat här i ungefär tre veckor. Ingen av de här båtarna är från Årstaviken, utan vi låg tidigare i Axelsberg, säger han.

Från Axelsberg flyttade de eftersom de blev bortkörda av polis, lite på samma sätt som de som låg vid Årstaviken. I Årsta hördes många hårda ord från polisen i samband med avhysningen, och Axel Overödder är inte förvånad över det.

– Det är absolut inte alla, men vissa poliser kan vara riktigt elaka. Och vi har ju inte mycket att sätta emot, säger han.

Hit, till Bromma, kom Axel och de andra eftersom en av båtägarna legat här tidigare. I närheten ligger också sedan några år tillbaka en stålbåt som fått vara ifred, menar Axel, så de hoppades att här kunde de få ligga i lugn och ro.

– Men att kunna flytta när som helst, det är en del av tjusningen med att bo i båt, lägger han till.

Mest bott själv

För fyra år sedan flyttade Axel Overödder ut på sjön. Förra sommaren köpte han den båt som han bor i nu, tillsammans med hunden Leifi.

– Han trivs bra här. Det är lite bökigt, men det funkar, säger Axel.

Större delen av tiden har Axel legat själv på olika platser runt om i Mälaren, men han säger att det finns fördelar med att ligga bredvid andra. Då kan man hjälpas åt om det uppstår problem med elen eller mekaniken.

Inte mer skräp än en vanlig camping

Att folk tycker att det blir skräpigt när de lägger till på olika platser är Axel medveten om.

– De säger att vi skräpar ner, men egentligen skräpar vi inte ner mer än en vanlig camping. Vi blir också beskyllda för nedskräpning, när det ibland är andra som dumpar sina sopor vid oss, säger han.

Axel hoppas också att boende i området kommer få en bättre syn på sina nya båtgrannar.

– Vi är harmlösa. Det är bara att komma förbi och ställa frågor, och är folk nyfikna får de gärna komma ombord, säger han.

https://www.stockholmdirekt.se/kronika/stigfur-pirathamnen-ar-en-paminnelse-om-vara-olika-levnadsvillkor/repsis!ETm0CIqg8FSWwIaigAbEzw/

Vad gäller för ankring?

Utgångpunkten för vad som gäller för övernattning, på land som till sjöss, är allemansrätten.

Den tillåter tillfällig förtöjning eller ankring, under förutsättning att fåglar, miljö eller eventuella strandägare inte störs.

Däremot är det inte helt tydligt hur länge en båt kan ligga för ankar. Om en strandägare hindras i sitt användande av området skulle båtägaren kunna åka dit för egenmäktigt förfarande.

Källa: Allemansrätten – Vad säger lagen?

"Allemansrätten är ingen lag, utan en sedvänja. Däremot så kringgärdas den av lagstiftning. Om man går lite hårt åt allemansrätten, då hamnar man utanför den och då brukar man istället hamna i brottsbalken", säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket.

Visa merVisa mindre