Hasse Loewy på Årstavikens Segelsällskap visar gummimattorna som satts upp för att skydda mot de största svallvågorna. Foto: Maja Brand

Båtklubbar vill stoppa fortkörarna i Årstaviken

Sprängmattor på bryggorna som skydd mot svallvågor och fler hastighetsskyltar. Det är några av åtgärderna på grund av den ökade båttrafiken i Årstaviken.

  • Publicerad 17:05, 15 jun 2017

Förra sommaren stängde Karl Johanslussen vid Slussen för båtar som ska ta sig mellan Mälaren och Saltsjön och så länge bygget av nya Slussen pågår är det istället Hammarbyslussen som gäller för alla båtar. Det betyder minst fram till år 2022.  

Det här har gjort att båttrafiken i Årstaviken har ökat med 50 procent, cirka 13 000 fler båtar än tidigare, enligt Stockholms Hamnar. Det innebär trängsel på vattnet, svallvågor och ökade hastigheter, menar de båtklubbar som har sina bryggor i Årstaviken.

LÄS ÄVEN: Stor ökning av trafiken i Årstaviken – båtklubbar varnar för farliga vågor

Tidningen berättade i våras att klubbarna i viken har gått ihop för att få till bland annat lägre hastighet, från sju knop till fem knop, men det måste beslutas av länsstyrelsen och ärendet är inte klart än.

Kan bli fler skyltar

Stockholms Hamnar var ute i veckan och kontrollerade hastighetsskyltarna i Årstaviken. De överväger nu att sätta upp fler och tydligare skyltar om vilken fartgräns som råder.

– Det finns skyltar i början och slutet av viken men det kan vara så att det behövs någon mer skylt i mitten av leden som påminner om vilken fart som gäller, säger Camilla Strümpel, pressansvarig på Stockholms Hamnar.  

Stockholms Hamnar kommer också att dela ut informationsblad till båtförare som ska slussa från Saltsjön in till Mälaren.

– Vi kommer att trycka på varför det är viktigt att man håller hastighetsbegränsningarna, och vilka konsekvenser det blir om man kör för fort, särskilt när det är så mycket trafik på vattnet, säger Camilla Strümpel.   

Förutom risk för skador på bryggor, båtar och kust är det en oro för de som badar och åker båt i viken, menar klubbarna, bland annat de barn- och ungdomar som går seglarskola under sommaren.

Sätter upp sprängmattor

Nu har ett par båtklubbar börjat sätta upp sprängmattor på bryggorna som skydd mot svallvågorna och egna skyltar om vilken hastighet som råder. Ligna båtsällskap har även lagt ut en extra ponton som vågbrytare.        

– För oss handlar det om utgifter på 70 000 kronor, pengar som medlemmarna får betala själva, men vi måste göra så här, säger Hasse Loewy från Årstavikens segelsällskap.  

En stor del av problemet är att båtar, i synnerhet passagerarfärjor, väljer att åka i det smala sundet mellan Årsta Holmar och Södermalm, menar han.

På Söderortssidan finns fyra båtklubbar som berörs av den ökade trafiken på vattnet och totalt i viken handlar det om cirka 1 200 båtägare.

Det här kräver båtklubbarna

Sänk fartgränsen till 5 knop vissa sträckor
Stäng av leden mellan Årsta holmar och Södermalm
Lägg ut vågbrytare vid utsatta platser   
Bättre skyltning längst båtarnas färdväg

De här klubbarna berörs i Söderort: Gröndals båtklubb, Årsta Gårds båtsällskap, Årstadals båtklubb, Dianelunds båtklubb.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43