Båtklubben vid Kairo fyller 70 år

Det började med ett gäng fritidsfiskare som behövde hamnplats för sina båtar. I år fyller Upplands Väsby Båtsällskap 70 år och firar storslaget lördagen den 17 augusti i hamnen i Harvaviken.

  • Publicerad 06:30, 13 aug 2019

Syftet med familjedagen är att visa upp verksamheten, kanske locka fler medlemmar och göra oss kända i kommunen.

Det är en synnerligen pigg 70-åring som bjuder in till "kalas" nästa lördag.

– Vi är en mycket aktiv förening som samlar allt från fritidsfiskare som tar ut båten för att dra upp lite fisk i Mälaren till de som älskar båtliv och bor i båten hela sommaren, berättar ordförande Jan Larsson.

Upplands Väsby Båtsällskap har i dag 530 medlemmar och runt 390 båtplatser i Harvaviken, några hundra meter efter Kairobadet. Klubben består av flera sektioner, bland annat fiskesektionen som ordnar fisketävlingar och jollesektionen som arrangerar seglarskola och tävlingar.

Fisketävling och loppis

En rad olika aktiviteter står på programmet den 17 augusti. mellan klockan 11 och 15. Sjöräddningssällskapet och Civilförsvarsförbundet är på plats och informerar om sin verksamhet. Väsbykören underhåller och det blir loppis, kafé, fisketävling, ponnyridning och fiskdamm för barnen.

Det kommer också finnas möjlighet att pröva på segling eller att delta i en fisketävling.

– Syftet med familjedagen är att visa upp verksamheten, kanske locka fler medlemmar och göra oss kända i kommunen, berättar Jan Larsson som själv just kommit hem från en segeltur på ostkusten på semestern.

Upplands Väsby Båtsällskap

Våren 1949 samlades några fritidsfiskare.för att gemensamt lösa problemet att hålla hamn för sina båtar. Här var ursprunget till det som idag kallas för Upplands Väsby Båtsällskap.

År 1969 var trycket på båtplatser så stort i det växande Upplands Väsby att kommunen engagerade sig i en utbyggnad av båthamnen. Ett nytt bryggsystem anlades och hamnen fick i ett slag 350 båtplatser. Upplands Väsby

Båtsällskap har numera drygt 530 medlemmar, varav 380 har båtplats. Båtinnehavet utgörs av cirka 120 båtar som lyfts med mobilkran medan övriga båtar sjösätts med trailer.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Person knivhuggen i centrala Väsby

Nyheter Polisen på plats – ingen gipen En person blev på tisdagseftermiddagen knivskuren i centrala Väsby. Polisen vill inte gå in på närmare var i Väsby det skedde.tisdag 21/1 17:22

Testar: Så ska Väsbybornas psykiska hälsa bli bättre

Nyheter Kommunen med i nytt pilotprojekt Psykisk ohälsa är ett stort - och dyrt - samhällsproblem. Nu startar Region Stockholm ett samarbetsprojekt för att förbättra den psykiska hälsan hos invånarna. Upplands Väsby är en av pilotkommunerna.tisdag 21/1 16:53
Stockholm Direkt