Felica har förlist. Ingen vet hur länge båten kommer att ligga kvar bredvid S:t Eriksbron. Foto: Sacharias Källdén

Båtvrak blir kvar på Kungsholmen

Båten ankrade olagligt i ett år, mitt i Stockholm. Sedan sjönk den. Nu ligger vraket där. Och det kommer det att göra ett bra tag till, då staden står maktlös inför att flytta på fartyget.

  • Publicerad 11:58, 18 dec 2019

Vid Kungsholms strand ligger husbåten Felica af Skum. Snart står fartyget helt på botten. Den började sjunka någon gång i höstas, efter att enligt vittnen ha utgjort hemvist åt människor på samhällets skuggsida.

Enligt det kommunala bolaget Stockholms hamnar, som ansvarar för kajen på Kungsholms strand, så låg Felica af Skum olagligt där i ett år innan hon sprang läck under oklara omständigheter.

De säger att de har tillsyn och full kontroll, så att det inte läcker ut skadliga ämnen i Barnhusviken. Men de har inte rätt att flytta på och skrota den icke-sjödugliga båten. Det kan bara ägarna göra.

Övergivna sjövrak kostar staden miljoner – här är listan

Stockholms hamnar meddelar att deras försäkringsbolag nu driver ett ärende mot båtägarna. Om försäkringsbolaget ens hittat ägarna, går i dagsläget inte att svara på.

Det saknas alltså helt tidsprognos för när Felica af Skum kan försvinna från S:t Eriksbrons utsikt.

Ingrid Hansson, presskontakt på hamnbolaget, säger att det här är ett extremt ovanligt ärende, då det inte hör till vardagen att båtar förtöjs olagligt vid en kaj, och sedan sjunker, så centralt i Stockholm.

Tumult när boende avhystes från pirathamnen på Södermalm