Båtvrak på Kungsholmen ska forslas bort

En båt har sjunkit vid Hornsbergs badbryggor. Nu ska staden forsla bort den för skrotning. Samtidigt vill polisen samverka mer för att få bort liknande båtar snabbare.

  • Publicerad 20:00, 14 jan 2020

Badbryggorna vid Hornsberg fick redan innan jul olovligt besök av två båtar som la till där, varav en sedan sjönk. Båtarna har väckt frågor från boende i området kring vad som ska hända med dem och polisen har även varit där då de misstänkte att personer bodde på dem inledningsvis.

Hon vill ge bort båtvraket på Kungsholmen

Enligt polisen slet sig den båten som fortfarande flöt och drev ut i farleden där Stockholms hamnar plockade in den och tog hand om den.

Den sjunkna båten ska forslas bort meddelar nu staden.

”Vi har inte hittat någon ägare. Båten ska skrotas.” skriver Erik Tjernberg på markförvaltningsavdelningen vid exploateringskontoret som däremot inte kan ange exakt när det kommer att ske.

Juridisk problematik

Notan på 45 000 kronor för bärgning, bortforsling och skrotning, kommer landa på staden. Och problemet med båtar som förtöjs olovligen längs mark och kajer i Stockholm har varit ett kostsamt och tidsödande gissel länge, se faktaruta.

Förutom exploateringskontoret hanterar även Stockholms hamnar fall där båtar lägger till olovligen eller dumpas vid deras kajer. För att försöka hantera dessa fall bättre har de och polisen träffats för att utbyta erfarenheter. Från polisen håll hoppas man kunna skynda på processerna.

– Vi har börjat kolla på den juridiska problematiken, vem som kan göra vad. Kan exempelvis sjöpolisen döma ut båtarna som skräp och agera för att ta bort dessa direkt? Det är ju inte meningen att de ska lägga till där så vi måste hitta bra rutiner. Vi har haft ett första möte och ska fortsätta att samverka, säger Peter Enell, kommunpolis.

Så går det till för att flytta på båtarna

Först måste staden söka ägaren, lappa båten med information om att den ligger olovligen och med en uppmaning att flytta den med en gång, enligt Eric Tjernberg. Först om inget händer under en längre tid, och flera lappningar, kan staden döma ut båten som övergiven. Då kan de sätta upp anslag om att båten ska skrotas och frakta bort den.

Men flyttas båten måste processen att söka ägaren göras om igen. Skulle staden identifiera en ägare skickas däremot en ansökan till Kronofogden enligt Tjernberg.

Visa merVisa mindre