Bäverattack vid Norr Mälarstrand

Bäva träd vid Norr Mälarstrand – bävern är tillbaka. En ny attack tvingar stadsdelen att fälla ett träd och angreppen kostar hundratusentals kronor varje år.

  • Publicerad 10:43, 16 okt 2015

Trädet står vid gångbron längs gångstråket vid Norr Mälarstrand och det har gnagts på rejält. Parkmiljöavdelningen känner till fallet och trädet ska fällas enligt Bo Höglund, parkingenjör på Kungsholmen.

– Vi har beställt jobbet att fälla trädet och har anmält det till vår skadedjursgrupp att hantera frågan. Vi har haft bäver från och till, och nu är det vid Norr Mälarstrand igen. Det var väl runt två år sedan vi hade ett riktigt angrepp där då bävrar tog många träd, säger han.

LÄS MER: "Dags att bäva för bävern?"

I dagsläget känner inte parkmiljöavdelningen till fler fall av angripna träd. Men bäverpopulationen har ökat de senaste åren och orsakar stora problem varje år på Kungsholmen, framförallt kring Fredhäll där det är mer naturmark, enligt Bo Höglund.

– Det är ett stort problem. Vi har tvingats fälla runt 30 träd de senaste tre åren. Det är stora kostnader att få bort träden. Det kostar cirka 10 000-15 000 kronor att fälla varje träd och ungefär 25  000 kronor att återplantera, säger han.

Kommer det vid Norr Mälarstrand att ersättas?

– Norr Mälarstrand ska ju rustas upp så det kommer ligga inom det projektet.