Baylan på besök i Rinkeby

– Vi flyttade inte bara 400 mil, utan även 150 år framåt i tiden, när vi kom till Sverige. Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) berättade sin egen historia när han besökte Rinkeby Folkets Hus på måndagskvällen.

  • Publicerad 10:36, 5 dec 2017

– Mina föräldrar var bönder i sydöstra Turkiet, sade Ibrahim Baylan, och därför förväntades jag också att bli bonde. Men här i Sverige fick jag rätt att bygga min egen framtid.

Det var socialdemokraterna i Rinkeby som bjudit in till möte för att diskutera hur segregationen ska minska och jämlikheten öka i samhället. Socialminister Annika Strandhäll skulle ha varit med, men hon hade sjukt barn och stannade hemma.

Ibrahim Baylan sade att han, som barn, hade upplevt Sverige ”som ett paradis”, men att han idag var medveten om de problem som finns. Han konstaterade att utbildningsresultaten idag mer och mer beror på ens föräldrar.

– Därför satsar vi sex miljarder på att öka jämlikheten i skolan, istället för att prioritera skattesänkningar för dem som redan har det bra. Vi har också, tillsammans med vänsterpartiet, budgeterat riktade resurser för att minska de sociala skillnaderna.

I publiken var det flera som betonade betydelsen av samarbete med, och förtroende för, det lokala föreningslivet.

– Vi vill inte ha era pengar, om ni inte tänker samarbeta med civilsamhället. Vi känner oss koloniserade.

Ibrahim Baylan menade att det var viktigt att arbeta tillsammans, inte åt varsitt håll.

– Och jag ska vara väldigt tydlig, de föreningar som får stöd, måste ställa upp på de grundläggande värderingarna som finns, om jämställdhet och demokrati.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.