Sophiahemmet vill bli hela Östermalms sjukhus. Foto: Andreas Enbuske

BB Sophias gamla lokaler fortfarande tomma

BB Sophia tvingades lägga ner för 1,5 år sen. Nu visar det sig att fyra av fem våningsplan fortfarande står tomma – och någon riktig plan för vad lokalerna ska fyllas med finns inte.

  • Publicerad 18:55, 27 nov 2017

En av våningarna på det före detta BB Sophia hyrs ut till Praktikertjänsts dotterbolag UltraGyn, som varit där sedan sensommaren 2016. Det är det enda företag som flyttat in efter att BB Sophia stängde igen i slutet av maj förra året.

BB Sophia lägger ner

– Det är ett antal orsaker till att resten fortfarande står tomt. För det första är det förhållandevis stora lokaler, som är specialanpassade för förlossningsvård, säger Erik Magni, presskontakt på Praktikertjänst, och fortsätter:

– Dessutom måste verksamheter som flyttar in i lokalerna vara verksamma inom vård, eftersom vi själva hyr lokalerna av Sophiahemmet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För de övriga fyra våningarna försöker Praktikertjänst i första hand hitta en helhetslösning, där aktörerna har ett långsiktigt perspektiv. Det kan exempelvis röra sig om ett företag per våning.

– Därefter får vi ta ett gemensamt grepp för hur lokalerna ska anpassas efter deras behov. Det är svårt att säga exakt tidshorisont, men åtminstone tre till fem år, säger Erik Magni.

Föräldrar demonstrerar efter beskedet om BB Sophia

Hur bråttom är det att hitta en lösning?

– Jag skulle säga att det viktigaste är att vi hittar rätt aktörer, än att det går fort. Men det klart att vi gärna vill hitta en eller ett par aktörer så fort som möjligt, säger Erik Magni.

Han vill dock inte berätta hur mycket de tomma lokalerna kostar Praktikertjänst varje månad.

Ockupanterna på BB Sophia: ”Vi kräver samråd om en helt ny förlossningsvård”

Hur lång tid det sedan tar att anpassa lokalerna beror på vem som flyttar in.

– Ju mindre specialiserad verksamheten är, till exempel en vårdcentral, desto enklare blir det att göra om, säger Erik Magni.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43