DÖDSFALL. Ett nyfött barn avled fem veckor efter förlossningen på SÖS. Foto: Mostphotos (OBS GENREBILD)

Bebis avled på SÖS – avdelningen fullbelagd

Ett barn dog ett par veckor efter en förlossning med akut kejsarsnitt på Södersjukhuset. Men enligt verksamhetschefen på SÖS går det inte att peka på någon tydlig brist.

  • Publicerad 14:13, 17 jan 2018

Det som hände var att en 39-årig höggravid frisk kvinna kom till BB för att kontrollera minskade fosterrörelser.

BB-avdelningen var egentligen fullbelagd, men kvinnan skrevs in ändå klockan 12.30.

Under dagen visade fosterövervakningen allt mer avvikande värden under dagen. En barnmorska försökte flera gånger få tag på en läkare, men alla var upptagna.

Dagen blev kväll och klockan 22.50 genomfördes slutligen ett akut kejsarsnitt efter att läkare gjort en prioritering av andra akuta fall. Det visade sig dock att barnet var påverkat och krampade vilket gjorde att den nyfödde fördes till neonatalavdelningen.

Efter fem veckors vård beslutade man att avsluta all behandling och barnet avled.

Nu gör SÖS en Lex Maria-anmälan, för att utomstående ska göra en bedömning av fallet. Enligt verksamhetschef Ingegerd Lantz kan man inte peka på någon tydlig brist.

Var det inte en brist att barnmorskan inte kunde få tag på läkare?

– Det beror på hur barnmorskan tolkade situationen och hur läkarna tolkade situationen. Var det rätt eller fel, det måste utomstående bedöma, säger Ingegerd Lantz till Nyhetsbyrån Siren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.