Bebisträffar bra för integrationen

Svenska med baby har nu startat för terminen. Varje onsdag framöver kommer träffarna att arrangeras på Sollentuna bibliotek. För sång, lek, samtal och för att träffa nya personer.

  • Publicerad 10:50, 18 sep 2015

Konceptet finns på olika håll i landet och startades i Sollentuna för ett år sedan. Idén är att genom öppna föräldragrupper bygga broar.

– Tanken är att vi ska sammanföra föräldralediga som bor i olika bostadsområden och som har ursprung i hela världen för att de ska få ett ömsesidigt utbyte. Alla kommer för att mötas på lika villkor och lära sig av varandra, berättar Caroline von Uexküll, samordnade på Svenska med baby.

Vid det här tillfället har lite fler än hälften av gruppen svenska som modersmål. Kunskaperna i svenska varierar, och förklaringar ges också på engelska. Ett av syftena med Svenska med baby är nämligen att erbjuda möjligheten att öva på sina kunskaper i svenska. I rummet finns en tavla, där bilder kan ritas eller ord som deltagare tycker är svåra kan skrivas upp.

– Det finns ett behov av att träna också som är en del av vår verksamhet. Det är helt okej att inte kunna svenska eller att kunna väldigt lite för att delta. Då har man möjlighet att komma hit och träna på konversationssvenska.

Samtidigt kan det vara svårt att nå ut till den målgruppen.

– Nyetablerade svenskar är en svårare grupp att nå. Etablerade svenskar läser om oss i tidningar eller hör om oss i en föräldragrupp. Nyetablerade kanske inte finns i någon sådan grupp och kan ju inte språket på samma sätt. Där är det personliga mötet mycket viktigare. Vi brukar därför gå runt och dela ut lappar och berätta om vad träffarna är för något.

Föräldragruppen är öppen för alla med barn i åldern 0–2 år. Varje träff har också ett tema som bygger på önskemål från deltagare och kan handla om till exempel karriär eller barns sömn. Både samtalen och aktiviteter anpassas utifrån hur stor gruppen är och hur språkkunskaperna ser ut. Vissa deltagare kommer varje vecka medan andra bara deltar någon gång.

– Vi har haft deltagare som är väldigt intresserade av att lära sig svenska snabbt och som åkt runt mellan grupper i olika kommuner för att kunna gå på Svenska med baby varje dag, berättar Caroline von Uexküll.

MER Svenska med baby

Svenska med baby har funnits i Sollentuna i ett år och har träffar på onsdagar i Sollentuna bibliotek klockan 10.30.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med -9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Hundratals fiskar ligger döda vid vattendrag i Viby

Nyheter Oklart vad som orsakat fiskdöden I ån som löper genom Viby ligger hundratals döda fiskar både i vattnet och på land intill. Tahir Qureshi planerar nu att göra en polisanmälan om händelsen.tisdag 19/2 14:22

Trafikverket – Därför smäller det så högt just nu

Nyheter Kommer fortsätta spränga i tre månader till Förra veckan blev uppståndelsen stor kring en hög smäll, som hördes i stora delar av norrort och västerort. Det tog nästan ett dygn innan det framkom att smällen orsakades av Trafikverket, som...tisdag 19/2 10:07