Beckomberga Manicas startade för ett år sedan. Foto: Mikael Andersson

Beckomberga Maniacs tacklar varandra med respekt

På en gräsmatta i Beckomberga samlas varje vecka barn och unga för att spela amerikansk fotboll tillsammans. Och det är minst sagt full fart framåt som gäller!

  • Publicerad 16:50, 11 okt 2019

Trots att det börjat regna har ett tiotal barn tagit sig till Beckomberga Maniacs sista utomhusträning för säsongen. Gräsmattan bredvid Bistro Bromma börjar sakta men säkert bli lerig, men det stoppar inte barnen från att kasta amerikanska fotbollar mellan varandra.

– Jag gillar lagsport, och när man väl har lärt sig reglerna är det lätt, säger Elton Hedström, 10 år.

Örjan Törmänen är tränare för den relativt nystartade klubben.

– Min son började spela amerikansk fotboll för fyra år sedan i Djurgården när de höll till här ute. Men sedan flyttade de sin verksamhet till Östermalms IP. Så förra året bestämde jag mig för att starta ett knattelag här i Bromma, berättar han.

Klubben vänder sig till barn upp till 15 år. Örjan Törmänen menar att en fördel med att bara ha juniorlag är att det inte kräver lika mycket resurser som ett seniorlag.

– Det behövs bara en gräsmatta och några bollar. För mig är det viktigaste att det finns lokala kvarterslag så barnen inte behöver åka så långt, säger han.

Märta Odelius tycker det är kul att tacklas, eftersom man har "miljontals skydd" på sig. Foto: Mikael Andersson

Testa sig fram

För att få fler att få upp ögonen för den inte allt så vanliga sporten i Sverige, har klubben besökt ett antal skolor i Bromma där de låtit eleverna prova på amerikansk fotoboll under gymnastiken. Örjan berättar att när någon kommer som ny till klubben brukar de börja med att spela flaggfotboll som går ut på att öva på att kasta och fånga.

– När man är redo för lite mer kroppskontakt går man över till flexfotboll. Man tacklas inte, men får putta lite på varandra. Slutligen blir det amerikansk fotboll, med eller utan skydd, säger Örjan Törmänen.

Albin Andersson, 11, har spelat i tre år och har linjeposition.

– Jag står längst fram och och puttar fram quarterbacken. Det är kul att hjälpa laget, alla tror att man bara gör illa varandra, men det är mycket respekt och man är vänner här. Mitt mål är att bli världens bästa linje och spela i Dallas.

– Men det är kul att tacklas, och man har ju miljontals skydd, fyller Märta Odelius, 11, i.

Hoppas på fler tjejer

Örjan Törmänen håller med om att sporten handlar om respekt. De har nolltolerans mot svordomar och man applåderar alltid motståndarna.

– Alla har en egen roll, är du stor tar du dig fram, är du snabb springer du. Vi har haft en del barn med olika diagnoser, i den här sporten behöver du bara fokusera på en sak i ungefär fyra sekunder, så det passar bra för många.

Eftersom det inte finns någon amerikansk fotbollsplan i Västerort, använder man måttband för att markera sidlinjen. Dock sparkar man inte bollen förrän man är 15 år, så än så länge funkar gräsmattan bra.

En gång i veckan har de träningar enbart för tjejer, med förhoppningen att fler ska hitta hit.

– Men vissa spelar med killarna också. Vi skulle behöva tio tjejer till för att kunna spela matcher, då kan vi starta upp Västerorts första tjejserie, säger han.

Nästa vecka börjar inomhussäsongen med fokus på att öva tackling på madrasser. Elton Hedström är peppad.

– Mitt mål är att bli världens bästa quarterback, bättre än Tom Brady!, säger han.

Beckomberga Maniacs

Startade augusti 2018.

För barn upp till 15 år.

Tränar inomhus i Södra Ängby skola, Blackebergsskolan och har matcher i Beckombergahallen.

Klubben tränar både amerikansk fotboll, crazy fotboll och flaggfotboll.

Det går att spela med eller utan skydd. Utan skydd får man inte tacklas.

Den som är intresserad av att börja spela kan höra av sig till klubben eller dyka upp på träningen. Man får prova på tre till fyra gånger innan man bestämmer sig.

Visa merVisa mindre