Legitimera. En ny serie bedrägeribrott riktade mot äldre har drabbat Enköpingsbor. Foto: Mostphotos

Bedrägeribrotten mot äldre tillbaka

Nu är det igång igen. Bedrägeribrotten mot äldre där personer säger sig ringa från banken och ber offren logga in med bank-id. Sedan töms kontot på tusenlappar.

  • Publicerad 09:17, 30 aug 2019

”Hej, jag ringer från din bank. Det är någon som försöker att ta pengar från ditt bankkonto. Du måste logga in på ditt konto snabbt via bank-id för att förhindra att pengarna stjäls”.

Ungefär så kan det låta när en person blir utsatt för ett bedrägeri via telefonen. Personen som ringer är inte banktjänsteman. Personen i telefonen är ett par knapptryckningar bort från att komma åt offrets bankkonto med full behörighet.

– Man utger sig ofta från att ringa från en bank eller från någon myndighet. Och det vanliga tillvägagångssättet är att det hela måste gå fort, säger Jonas Rickeborn, operativ koordinator på Enköpingspolisen.

Under våren drabbades flera äldre personer i Mellansverige av fräcka kontokortsstölder.

Blir uppringda först

Brottsoffren har i de flesta fall berättat att de, precis som i exemplet ovan, blivit uppringda av en man som sagt sig ringa från bankens säkerhetsavdelning. Den vältalige mannen ska ha påstått att obehöriga på något sätt fått tillgång till den uppringdes kort- eller kontouppgifter, att bankkorten spärrats och att banken skulle hjälpa till att lösa situationen.

Därefter har förövarna ringt på dörren hos offret och sagt sig komma från banken. De flesta av offren övertalades därefter att överlämna sina bankkort med koder till personen i fråga. Sedan har det tagits ut pengar från korten i bankomater. Brotten kunde härledas till två personer folkbokförda i Sala. Den ena mannen dömdes till fängelse i två år och tre månader för 14 fall av grovt bedrägeri. Den andre mannen dömdes till skyddstillsyn för fyra fall av bedrägeri.

Upphörde inte

Men brotten upphörde inte i och med att männen lagfördes. Bedragarna är många. På kort tid har tre fall av den här typen av bedrägerier ägt rum i Enköping och Bålsta. Men polisen tror att det kan röra sig om många fler än så.

– Åtminstone två av de tre fallen har liknande tillvägagångssätt. Vi misstänker ett samband. Samtidigt tror vi att mörkertalet är enormt när det kommer till den här typen av brott, säger Jonas Rickeborn och tillägger:

– Lämna aldrig ut kontouppgifter eller koder till någon. En bank eller myndighet skulle aldrig ringa och be om ditt kontonummer. Än mindre skulle de skicka ut en bankman för att hämta en kunds kontokort.

Andra metoder

Det finns andra typer av fysiska bedrägerier där ofta flera personer knackar på hos folk och berättar att de fått problem med bilen eller frågar efter ett glas vatten, för att sedan ta sig in i bostaden och stjäla saker.

Ska man inte bjuda på ett glas vatten?

– Det är tråkigt att behöva säga, men känner man sig osäker ska man säga nej och stänga dörren. Alternativt låsa dörren och därefter gå och hämta ett glas vatten. Släpp inte in någon du inte litar på, säger Rickeborn.

Polisens tips: Så skyddar du dig mot bedragaren.

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående.

Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Helgen då brottsligheten tog semester

Nyheter Efter en tid med flera inbrott i både företag och lägenheter, med ett stort antal bilförare som borde ha stannat hemma och bedragare – kom den lugnaste veckoändan på länge. Här är blåljusrapporten....söndag 16/2 9:46