Foto: Mostphotos

Bedrägerivåg – men nu har Enköping lärt sig!

Tre bedrägeriförsök stoppades på lördagen. Enköpingsbor gick inte på bluffen om att de skulle logga in på sina konton. En klassisk trängselstöld tidigare i veckan kunde däremot inte avvärjas.

  • Publicerad 10:42, 13 okt 2019

Lördag eftermiddag

Enköping

Försök till bedrägeri.

Hur gör den som anar att den som ringer upp är en bedragare? En bra metod är att göra som en Enköpingsbo gjorde på lördagens eftermiddag: ber att få ringa upp. I det här fallet la den som ringde upp på direkt.

Bedrägeriförsöket började med att den uppringande påstod att det tagits ut pengar från Enköpingsbons konto och uppgav hela personnumret. Men där tog alltså det bedrägeriförsöket slut.

Till en annan Enköpingsbo sa den uppringande att det gjorts uttag från målsägarens konto på Nordea och uppgav de fyra första siffrorna på dennes bankkort.

Den uppringande personen ville att målsägaren skulle använda sitt bank-ID för att pengarna skulle kunna föras tillbaka. När målsägaren ville kontrollera uppgifterna avslutade den okända personen samtalet.

I ett tredje fall sa den uppringande att han ringde från Riksbanken och att okända gjort uttag från målsägarens konto. De uppringde trodde inte på det och la på luren.

I veckan (anmält lördag)

Enköpings centralstation/tåget mot Stockholm

Stöld. En person blev bestulen på sin plånbok då hon stod i trängsel på tåget mot Stockholm. Hon klev på i Enköping och samtidigt klev fyra män på och frågade något på engelska. De fyra klev av igen och då upptäckte kvinnan att dragkedjan till handväskan var öppen och plånboken stulen. I den fanns kontanter, kontokort och flera andra kort.

Natten mellan fredag och lördag

Örtagatan

Skadegörelse på motorfordon. Rutor och bakdörr har slagits sönder på en bil parkerad vid Örtagatan under natten till lördag. Inget har stulits från eller ur ur bilen.

Söndag 02:00

Torggatan

Drogbrott. En man i 30-årsåldern blev under natten till söndag misstänkt för Narkotikabrott, brukande, sedan han kontrollerats av polispatrull på Torggatan.

Lördag 19:40

Torgbacken

Drogbrott. En man i 30-årsåldern är misstänkt för Narkotikabrott, brukande, sedan han kontrollerats av polispatrull under lördagskvällen. Han var positiv på snabbtest.

Lördag ca 22.15

Drottninggatan

Drogbrott. En man i 20-årsåldern misstänks för Narkotikabrott, brukande, sedan han kontrollerats av polis sent på lördagens kväll. Han var positiv på snabbtest.

5-12 oktober (anmält lördag 12/10)

Svartkärrsvägen

Stöld inom hamnområde. En båttrailer har stulits vid Svarkärrets båtklubb. Låset på dragögglan var uppklippt. Trailern är märkt Bålstasläpet, av 2018 års modell, galvat stål, Modell: LGF1600S

Bergvretenskolan vidare i Vi i femman

Nyheter 106 klasser i Uppsala län sökte, men det var bara åtta klasser som gick vidare. Bergvretenskolans 5C är en av dem. De ska nu tävla i Sveriges största kunskapstävling ”Vi i femman” i P4 Uppland.tisdag 21/1 12:57

Ingen skidbacke i Skattmansö i år

Nyheter I dagarna var det tänkt att Skattmansöbacken skulle öppnas för allmänheten. Men så kommer det inte att bli. – Det är förjävligt, säger Linus Lindbom, Skattmansöådalens ordförande.tisdag 21/1 9:40