Poppis. Prylloppis anordnas på Säfsta bygdegård. Foto: Mostphotos

Begagnat på bygdegård

Nu finns chansen att anskaffa använt.

  • Publicerad 07:15, 5 jul 2020

Loppisar är ett återkommande inslag som arrangerats i över 20 år.

Lördagen den 11 juli är det dags för prylloppis i Säfsta bygdegård. Där finns försäljning inomhus med 35 bord och en kassa och utomhus finns bakluckeförsäljare.

Ute finns också café med bakverk, glass och grill med korv och hamburgare. Fiskdamm finns för de yngsta.

Gratis sprit

Med tanke på den rådande situationen finnes handsprit och handskar. En begränsning av antalet kunder som tillåts vara inomhus samtidigt ska göra miljön trygg.

Det pampiga huset som i dag är känd som Säfsta bygdegård byggdes i slutet av 1880-talet för att bli skola. Bakom bygget stod Vårfrukyrka församling som hade velat anlägga en skola ända sedan 1860-talet.

Anrik byggnad

I början av 1888 rapporterades det om att man skulle börja köra sand till bygget och redan i oktober samma år fanns taket på plats. Skolhuset stod färdigt 1889, vilket inskriptionen ovanför ingången vittnar om. Huset hade då två läsesalar, två slöjdsalar och avklädningsrum. På övervåningen fanns lärarbostäder.

Någon gång efter våren 1956 lades skolan ned. Andra sockenskolor i bygden gick samma öde till mötes under 1960-talet.

Säfsta Bygdegårdsförening köpte skolhuset av kommunen 1970. Sedan dess har det använts för en rad aktiviteter för ortsborna, exempelvis fester och loppisar. Sedan några år tillbaka används en del av lokalerna också av Säfsta Ekologiska Förskola.

Loppisar är ett återkommande inslag som arrangerats i över 20 år i bygdegården, ibland flera gånger varje år. Särskilt populära är barnloppisarna då allt från kläder till leksaker byter ägare.

Prylloppis på Säfsta bygdegård

När? Lördagen den 11 juli, klockan 11.00 till 17.00.

Plats: Säfsta Bygdegård

Loppis

Loppmarknad är en marknad för försäljning av billiga, begagnade varor så som kläder, möbler och husgeråd. Ordet är en översättning från franskans marché aux puces (’lopptorg’, ’loppmarknad’), som ursprungligen avsåg en bestämd marknad i Paris i närheten av Porte de Clignancourt.
Källa: NE.se

Enköpingsbo misstänks för våldtäkt mot barn

Nyheter En 22-årig Enköpingsbo misstänks för att vid två tillfällen ha våldtagit ett barn. Ena gången på hotell i Enköping.tisdag 22/9 13:28